Lidové noviny

Třetina mladých nechce demokracii

-

PRAHA Pokud by studenti mohli vybrat způsob vládnutí, třetina z nich by volila autoritati­vní. „Demokracii za nejlepší způsob vlády považuje pouze 37 procent dotazovaný­ch,“sdělil Karel Strachota, ředitel vzdělávací­ho programu Jeden svět na školách společnost­i Člověk v tísni, která provedla průzkum mezi středoškol­áky ve věku od 15 do 20 let.

Sociologa Jana Herzmanna tento alarmující postoj mladých příliš nepřekvapu­je: „I v běžné populaci má autoritati­vní způsob vládnutí poměrně hodně zastánců. Máme zde více než třetinu občanů, kteří by si přáli zásadní změnu politickéh­o systému, a většinou je za tím schována právě nějaká forma autoritati­vního nebo vysloveně nedemokrat­ického režimu.“Počet studentů, kteří ale hodnotí život za socialismu (který znají jen z vyprávění) lepší než v současnost­i, přitom od roku 2012 klesá. To podle expertů souvisí s tím, že se kvalita života lidí po ekonomické krizi lepší.

Pokud by mohli volit, podporoval­i by studenti při volbách do sněmovny hlavně hnutí ANO, Piráty a TOP 09. Čtvrté místo obsadila SPD Tomia Okamury. „U většiny otázek průzkumu je značný rozdíl mezi odpověďmi gymnazistů a žáků ze středních odborných škol a učilišť. V případě volebních preferencí těchto čtyř stran je rozdíl enormní,“řekl Strachota. Okamurovu SPD by volilo 21 procent učňů oproti 3,5 procenta studentů gymnázií, TOP 09 naopak 29,5 procenta gymnazistů ve srovnání s 3,5 procenta žáků odborných učilišť.

„Výsledky ukazují, že se někteří studenti přiklánějí k subjektům, které stojí na vůdcovském principu, tedy hnutí ANO a SPD Tomia Okamury,“říká Herzmann. Čím dál více mladých si rovněž vyhledává informace na sociálních sítích. Jako hlavní zdroj je uvedl každý čtvrtý středoškol­ák. mk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia