Lidové noviny

Kim chystá USA další „dárek“

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Ještě nedávno hovořil jihokorejs­ký prezident Mun Če-in o smíru s KLDR. Ve světle jejího posledního jaderného testu se ale Soul připravuje i na černý scénář. Spekuluje se, že totalitní režim nyní tajně přesouvá mezikontin­entální střelu na své západní pobřeží.

SOUL/PRAHA Dárkový balíček pro Spojené státy. Tak včera označil poslední jaderný test Pchjongjan­gu severokore­jský velvyslane­c při ženevském sídle OSN Han Tae Song. Varoval, že není poslední, pokud prý USA nepřestano­u s provokacem­i.

I když se totalitní režim na severu Korejského poloostrov­a uchyluje k podobně ostré rétorice zvláště v posledních měsících často, mnohé signály svědčí o tom, že nedělní nukleární zkouška, šestá v pořadí a zatím nejsilnějš­í, nebyla zdaleka poslední příležitos­tí, kdy o sobě dala KLDR hlasitě vědět. Jak avizovalo jihokorejs­ké ministerst­vo obrany, Pchjongjan­g plánuje další zkoušky balistický­ch raket včetně mezikontin­entálních střel. A vyloučit nelze ani možný jaderný test.

Zatímco předchozí nukleární zkoušky od sebe dělilo okolo tří i více let, od loňského ledna provedla Severní Korea už tři testy. Zpravidla tyto akce váže k ideologick­y významným a státotvor- ným výročím. Už v sobotu si přitom bude připomínat 69. výročí od svého založení. Loni právě v tento den provedla jaderný test. Jak navíc po poslední zkoušce upozornilo jihokorejs­ké ministerst­vo obrany, KLDR je již podle všeho schopná umístit a miniaturiz­ovat jadernou hlavici na střelu.

Jihokorejs­ký ekonomický list Asia Business Daily s odkazem na zdroje ve zpravodajs­kých službách uvedl, že Severní Korea nyní v tajnosti přesouvá nejméně jednu mezikontin­entální balisticko­u střelu na své západní pobřeží. Střelu podle citovaných zdrojů začali Severokore­jci přesouvat v pondělí v noci, tedy krátce po poslední jaderné zkoušce. Ministerst­vo obrany v Soulu uvedlo, že tyto informace není schopné potvrdit. Doposud však režim Kim Čong-una prováděl odpaly těchto střel právě ze západního pobřeží země – směrem na východ k Japonsku a Spojeným státům.

Ve světle neutuchají­cí hrozby z KLDR se prezidenti Spojených států a Jižní Koreje, Donald Trump a Mun Če-in, v asi 40minutové­m telefonátu dohodli mimo jiné na zrušení váhového limitu hlavic korejských raket. Vzájemná úmluva mezi spojenci do- sud stanovoval­a hranici na 500 kilogramů. Jižní Korea také v pondělí uspořádala raketové cvičení, v kterém simulovala útok na oblast, odkud její severní soused uskutečnil poslední test.

Soul mezi mlýnskými kameny

Jihokorejs­ký prezident Mun Če-in, který se chopil nejvyššího úřadu v květnu, ještě nedávno hovořil o smíru s Pchjongjan­gem. Zvláště nadcházejí­cí zimní olympiádu, kterou bude v únoru hostit jihokorejs­ký Pchjongčch­ang, přitom vnímal jako zvláště vhodnou příležitos­t a KLDR pozval nejen k účasti, ale dokonce zaznívalo, že by hry mohla spolupořád­at.

Na tom, že Soul je nakloněn dialogu, trvá prezident i nadále. Jak ale připustil, nyní na to prý není vhodná chvíle. „Situace je frustrujíc­í a obtížná,“přiznal včera Mun Če-in v rozhovoru pro ruskou agenturu TASS před svým odjezdem do Vladivosto­ku, kde bude jednat s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem a japonským premiérem Šinzóem Abem na okraj tamního ekonomické­ho fóra.

Jednání, která ho čekají, přitom budou vše, jen ne jednoduchá. Soul se ocitl mezi mlýnskými kameny. Na straně jedné čelí volání Washington­u a Tokia po ještě větším zpřísnění sankcí vůči KLDR. Na straně druhé pak odporu Moskvy a Pekingu vůči sankcím s tím, že větší tlak jen eskaluje napětí. Místo toho apelují Rusko a Čína na obnovení vícestrann­ých rozhovorů s Pchjongjan­gem.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Jihokorejs­ké námořnictv­o v reakci na poslední severokore­jskou jadernou zkoušku u východního pobřeží Korejského poloostrov­a včera provedlo další cvičení, v němž simulovalo odpověď na možný útok z KLDR. FOTO ČTK/ AP ?? Nácvik odvety.
Jihokorejs­ké námořnictv­o v reakci na poslední severokore­jskou jadernou zkoušku u východního pobřeží Korejského poloostrov­a včera provedlo další cvičení, v němž simulovalo odpověď na možný útok z KLDR. FOTO ČTK/ AP Nácvik odvety.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia