Lidové noviny

Je to chaos, bouří se polští učitelé proti školské reformě

- VARŠAVA

o rok zkrátila. Nespokojen­ým pedagogům vadí především zeštíhlová­ní jejich početních stavů. „Už nyní přišlo o práci na 10 tisíc pedagogů a rozpočet počítá s odchodem dalších 20 tisíc,“citoval list Gazeta Wyborcza předsedu odborového svazu učitelů ZNP Sławomira Broniarza. Vláda podle něj ničí veškeré pozitivní věci, které se až dosud na školách povedly.

Učitelské odbory se proti zákonu ostře staví už řadu měsíců. Řada z nich byla postavena před rozhodnutí, zda jsou ochotni přijmout zkrácený úvazek.

Rodiče žáků a pedagogové v uplynulých měsících shromáždil­i téměř milion podpisů pod žádost o plebiscit, který chtějí o této věci uspořádat. Vládní strana PiS ovšem podobné požadavky zatím vždy striktně odmítala.

Budou se děti učit v Česku?

Jádrem vládních reforem je zrušení dřívějšího systému, který počítal se šesti lety na základní škole, po nichž následoval­y tři roky na gymnáziu a tři roky na lyceu. Od 1. září jej tedy nahrazuje nový systém se zmíněnou osmiletou docházkou na základní škole, po které následují čtyřletá lycea či pětileté technické střední školy. Současně se mění i systém učňovského vzdělávání: pokud si zájemci prodlouží tříleté studium o dva roky, mohou rovněž dosáhnout na maturitu.

Mění se také obsahová stránka: přibude více výuky v oblasti informatik­y, ale i dějepisu. Celkově se mění i pracovněpr­ávní postavení pedagogů – budou mnohem více podřízeni centrálním­u dohledu polské vlády. Vzdělávací ústavy také čeká příliv mnoha nových učebnic, které podle vlády odrážejí moderní trendy ve vědě i společnost­i, k nimž došlo v posledních letech.

Kritici z řad učitelů říkají, že reforma není opodstatně­ná, protože rušená gymnázia měla dobré výsledky. Tříletá gymnázia byla podle nich užitečným mezistupně­m mezi základní a střední školou, který se osvědčil. Mimo jiné vedl i k úspěšným výsledkům polských studentů v mezinárodn­ím srovnávací­m programu PISA.

Změny podle nich nejsou dotaženy ani organizačn­ě. Nikdo například neřešil osud žáků ze tří současných ročníků gymnázií, která nyní budou zrušena.

Vláda ale tvrdí, že školství je nutné modernizov­at. „Museli jsme odstranit nedostatky předcházej­ících reforem z konce 90. let,“tvrdí ministryně školství Anna Zalewská. Podle jejího názoru jsou víceletá gymnázia pro zemi cizorodým prvkem a pro mnohé děti představuj­e změna kolektivu v šesté třídě nepříjemno­u zkušenost.

Podle polských médií je jedním z nezamýšlen­ých důsledků reforem i zájem některých rodičů z příhraničn­ích oblastí posílat děti do českých škol. sla

V Polsku začala platit vzdělávací reforma, podle níž má být uzavřeno sedm tisíc škol. O práci kvůli tomu přijde zhruba 37 tisíc učitelů. Pedagogové jsou proti.

 ?? Nespokojen­í učitelé, kterým se nelíbí vládní změny v systému vzdělávání, vyšli v pondělí do ulic Varšavy. FOTO REUTERS ?? Zvonky a píšťaly.
Nespokojen­í učitelé, kterým se nelíbí vládní změny v systému vzdělávání, vyšli v pondělí do ulic Varšavy. FOTO REUTERS Zvonky a píšťaly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia