Lidové noviny

Soňa je úchvatná

-

Paul de Vence působí tak volně a radostně jako pravý světoběžní­k, který dokáže být doma všude a najít si tam to své.

Dřív salon, dnes studovna spisů StB

Režisérka použila některé materiály z natáčení předchozíc­h snímků s Červenou a kombinuje její osobní vzpomínky a komentáře s archivními dokumenty, z nichž zejména dobové ukázky z rolí na zahraniční­ch scénách jsou zvlášť zajímavé. Divák může vidět a slyšet umělkyni ve vrcholné kondici a ocenitmimo­řádné zabarvení jejího fascinujíc­ího altu, třeba v roli Carmen, kterou zpívala více než stopadesát­krát na jevištích tří kontinentů. Nebo jako mladičkou roz- tomile koketní interpretk­u písně svého otce Jiřího Červeného, zakladatel­e kabaretu Červená sedma.

Před Soňou se po válce rýsovala zajímavá herecká kariéra, například v roce 1947 ji režisér Slavinský obsadil do role dcery hlavního hrdiny, jejž hrál Jaroslav Marvan, ve filmu Poslední mohykán. Nakonec se však rozhodla pro operu; za normálních poměrů by se jí mohla věnovat v Praze, po roce 1948 se ale ocitla pod dohledem StB, a tak využila příležitos­ti a odešla do Brna. Tam také dostala nabídku na hostování opery Unter den Linden v Berlíně, kde zahájila svou mezinárodn­í kariéru.

Soňa se v dokumentu nevyhne žádnému traumatizu­jícímu zážit- ku, a že jich nebylo málo. Sonin otec Jiří Červený byl jako intelektuá­l za války deportován do Terezína a její matka Žofie byla z politickýc­h důvodů vězněná v koncentrač­ním táboře v Ravensbrüc­ku.

Červená prochází studovnou Archivu bezpečnost­ních složek, který dnes sídlí v bytě v ulici Na Strouze na Novém Městě pražském, kde pěvkyně s matkou bydlela. Provádí nás někdejším salonem s krbem, ložnicemi – tam, kde žily, jsou dnes uložené dokumenty, které na ně vedla Státní bezpečnost; takový paradox se sotva dá vymyslet, ten přináší jedině život sám. Stejně jako dvě fotografie, které dělí pár let: Sonina krásná a mondénní matka v dlouhé róbě opřená o honosný krb v sa- loně a vedle stejná žena po návratu z koncentrač­ního tábora: krátké šedivé vlasy, vyhaslý pohled a odhalená vyhublá záda.

Soňa se dokáže vrátit i do prostor zdevastova­ného sanatoria v Legerově ulici, odkud v noci unesla tělo své matky, kterou Státní bezpečnost zatkla a po třech dnech výslechů ji na Pankráci zabila. Soňa pak přesvědčil­a zřízence, aby jí tělo vydal, a matku tajně pochovala na vyšehradsk­ém hřbitově. Stojí u suterénníh­o špinavého okna, kde byla pitevna kliniky, štíhlá, vzpřímená a nesentimen­tální. Svou věcností a tím, že nečeká lítost a úžasně se ovládá, je skutečně impozantní.

Sommerové se ovšem podařilo proniknout k jejím skutečným ci-

Obnovit kariéru v 77 letech!

Snímek Olgy Sommerové přináší i další rozměr – při pohledu na nezlomnou vitalitu, otevřenost, svobodomys­lnost a pozitivní energii Soni člověk doslova pookřeje, ostatně vždy měla dar podněcovat ostatní. Uměla třeba přesvědčit vedení opery v San Francisku, aby nastudoval­o Janáčkovu Její pastorkyňu v češtině, do Prahy přivedla režiséra Roberta Wilsona a ať už jsou názory na jeho inscenace v Národním jakékoliv, je to režisér se světovým renomé a první scénu zviditelni­l. Přitom když se Soňa do svého rodného města vrátila po listopadu 1989, rychle si uvědomila, že je tu víc cizinkou než kdekoliv jinde. S tím se nesmířila a dokázala zde svou kariéru obnovit v 77 letech!

Na jevišti Národního divadla v roce 2002 vystoupila v symbolické němé roli Osudu ve Wilsonově inscenaci stejnojmen­né Janáčkovy opery. Mimořádně přesvědčiv­á byla v ústřední roli inscenace – procesu Aleše Březiny a Jiřího Nekvasila Zítra se bude… Nastudován­í skvěle vystihlo metody totalitním­anipulace a bylo zbudované právě na jejím charismatu, výrazu, citu pro hudbu a slovo.

Robert Wilson posléze díky Červené v Národním nastudoval dvě inscenace, v obou hrála: nejprve Elinu Makropulos v Čapkově dramatu a poté v inscenaci 1914.

Červená

 ?? Operní pěvkyně s režisérkou Olgou Sommerovou při novinářské projekci celovečern­ího dokumentu FOTO ČTK ?? Červená.
Operní pěvkyně s režisérkou Olgou Sommerovou při novinářské projekci celovečern­ího dokumentu FOTO ČTK Červená.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia