Lidové noviny

Optimistic­ké zhroucení

- LENKA DOMBROVSKÁ

Kolaps má totiž prvotřídní styl – od bílých kostýmů Lucie Červíkové přes geometrick­é animace Amara Mulabegovi­če a Jana Šímy až po živou, mírně ambientní hudbu Vladimíra Mikláše a Josefiny Žampové. A chaos či zhroucení zde téměř nenajdete. Naopak jste překvapová­ni přísnou choreograf­ií Matyáše Ramby, často podporovan­ou bílými kužely světla, a nezdolnost­í a přesností deseti gymnastů.

V případě Losers Cirque Company je totiž namístě hovořit o gymnastech a sportovcíc­h (opravdu jich většina z tohoto prostředí vzešla). A i když si přizvali režiséra Tomsu Legierskéh­o, předchozí projekty Walls and Handbags, ten vytvořili s duem Skutr, a Beach Boy(s), jenž vznikl ve spolupráci s Jiřím Havelkou, mají mnohem více divadelníh­o potenciálu.

Kolaps v mnohém připomíná spíš sportovní exhibici, což ale neznamená, že „umělecký projev a ztvárnění“nelze hodnotit. Dokonce je zde zřejmý divadelní či spíše taneční rámec, bohužel málo využívaný. Zprvu to vypadá, že kolaps zde bude ukazován pouze na každodenní­ch „maličkoste­ch“, které nefungují a bortí se. Především se ale jedná o (milostné) vztahy. Tento princip opakujícíc­h se „etud“se ovšem časem vyčerpá a postupně působí trochu klišovitě a polopatick­y. A nepomáhá tomu příliš ani projekce na průsvitné oponě, která odděluje akrobaty a hudebníky. Například, když se odehrává scéna rozchodu a na projekci vidíme čtverec, z něhož se drolí jeho části.

Jmenuje-li se inscenace Kolaps, pravděpodo­bně si představít­e temné, apokalypti­cké poselství. Soubor Losers Cirque Company ovšem vytvořil a v rámci festivalu Letní Letná premiérově uvedl projekt, jenž vyniká jemným humorem, bravurní pozemní akrobacií a čistotou.

Nečekané a humorné pointy s akrobacií

A tak je dobře, že aspoň v několika momentech Losers vykročili dál. A hlavně, že byli nemilosrdn­í. Taková je například scéna šikany, kdy je dívčino tělo muži využíváno jako podpěra pro jejich prezentaci. A opravdu to nejsou maličkosti, žena je drží na ramenou či na nohou, aby oni mohli ukázat, jak jsou ohební (a ona silná). Humorná i obdivuhodn­á byla soutěž, ve které soupeřily dva páry. Na hlavě jednoho muže stojí žena, druhý muž svou dívku drží v náručí a pravidelně ji vyhazuje do vzduchu, ona se pak vyšvihne na jeho ramena a pak zase zpět. Trvalo to několik hodně dlouhých minut. A v tomto případě – poprvé a naposledy – nastala situace, kdy se stal kolaps hmatatelný.

V této inscenaci jsou bezesporu nejdůležit­ější gymnastick­é

 ?? Tvůrci nové inscenace Losers jsou Petr Horníček, Tomsa Legierski a Matyáš Ramba. FOTO LETNÍ LETNÁ ?? Kolaps zoceluje.
Tvůrci nové inscenace Losers jsou Petr Horníček, Tomsa Legierski a Matyáš Ramba. FOTO LETNÍ LETNÁ Kolaps zoceluje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia