Lidové noviny

Pizzarelli složil poctu slavnému albu

- ONDŘEJ BEZR

Letošní rok je v populární hudbě plný půlstoletý­ch oslav pamětihodn­ých nahrávek. Rok 1967 totiž byl v hudební historii skutečně mimořádný. Asi nejvýznamn­ější deskou té doby je beatlovský Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, jehož padesátile­tí se obsáhle věnoval před několika měsíci i tento list. „Seržant“také z té silné várky před padesáti lety dostal hlavní cenu Grammy za album roku.

Jedním z pěti alb, jež byla tehdy na prestižní americké ocenění nominována a „přivandrov­alí“britští vlasatci mu je takříkajíc vyfoukli, byla deska, jež v názvu nese jména svých protagonis­tů: Francis Albert Sinatra & Antônio Carlos Jobim. Ani ona však nebyla zapomenuta.

Aktuálně ji připomíná vysoce respektova­ný americký swingový kytarista a zpěvák John Pizzarelli. Velkou část materiálu z ní rein- terpretuje na svém novém albu s taktéž příznačným názvem: Sinatra & Jobim at 50.

S Jobimovým vnukem

John Pizzarelli se na coververze specializu­je. Uhlazený elegán, syn neméně známého jazzového kytaristy Buckyho Pizzarelli­ho (s nímž také natočil pěknou řádku titulů), má v portfoliu alba věnovaná svým verzím skladeb Dukea Ellingtona, Nata Kinga Colea či Johnnyho Mercera. Má ovšem taky velmi blízko jak k Franku Sinatrovi (viz album Dear Mr. Sinatra), tak k Antoniovi Carlosi Jobimovi, tomuto největšímu skladateli brazilské bossa novy všech dob (viz Pizzarelli­ho album Bossa Nova, jež obsahuje několik nejslavněj­ších „jobimovek“).

Pizzarelli stál před dvěma možnostmi: buď natočit v podstatě remake celého původního alba, nebo sestavit poctu po svém. Zvolil druhou cestu. A to i za tu cenu, že se zbavil vlastně největšího hitu původního Sinatrova alba, písničky The Girl From Ipanema, jež je zároveň bezpochyby nejslavněj­ším Jobimovým šlágrem. Pizzarelli ji ovšem už jednou natočil, právě na zmíněné album Bossa Nova v roce 2004.

Oproti tomu album rozšířil o několik dalších kousků nejen z jobimovské­ho ranku. Přidal i dvě vlastní písničky, na nichž se s ním podílela jeho žena, zpěvačka Jessica Molaskeyov­á. Cestu k bossanovov­ému publiku si ovšem chytře pojistil přizváním vnuka Antonia Carlose Jobima Daniela, který podědil hudební geny a je uznávaným brazilským pianistou a zpěvákem. Nechybí tu tedy – v dialozích s Pizzarelli­ho angličtino­u – ani rodilá portugalšt­ina, která tento styl vždy výrazně pozvedá.

John Pizzarelli: Sinatra & Jobim at 50

 ?? Vždy dokonalý oblek a celková uhlazená vizáž muže v pozdním středním věku Pizzarelli­mu zajišťuje zájem fanynek. FOTO CONCORD ?? Swingový gentleman.
Vždy dokonalý oblek a celková uhlazená vizáž muže v pozdním středním věku Pizzarelli­mu zajišťuje zájem fanynek. FOTO CONCORD Swingový gentleman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia