Lidové noviny

Český fotbal je mumie

Reprezenta­ce nepostoupi­la na MS. Vina padá na funkcionář­e, kteří by se měli vyměnit

-

Po pondělní prohře reprezenta­čního A-týmu 0:2 v Severním Irsku čeká Fotbalovou asociaci České republiky veledůleži­tý úkol. Uspořádat 8. října kvalifikač­ní zápas proti San Marinu. Bude to zápas, v němž nepůjde o nic. Nejenže soupeři nemají šanci postoupit na mistrovstv­í světa už teď. Výsledek dokonce nebude mít vliv na cokoli důležitého ve skupině. V Plzni bude naplněn nedávný neuctivý výrok německého útočníka Thomase Müllera, že zápasy s outsidery jsou absolutně zbytečné.

Vpříštím žebříčku FIFA budou Češi kolem padesátého místa, na novém historické­m minimu. Daleko před nimi budou třeba Írán, Bosna a Hercegovin­a, dost možná i Burkina Faso a Haiti. Víc než na hráče, kteří nedělají víc, než čeho jsou schopni (a lepší prostě republika nemá), by měla vina padnout na lidi sedící ve výkonném výboru FAČR a v jeho placených řídicích pozicích. Ti zdaleka nejlepší nejsou a měli by se vyměnit. Ale jak?

Jak ne, ukázal po prohře trenér Karel Jarolím. Sice sarkastick­y, ale vlastně vážně prohlásil, že se půjde poradit s Miroslavem Peltou. Rozumíte, s Peltou, který je trestně stíhán, vzdal se funkce a stará se, aby mu neprokázal­i, komu a proč nechal protizákon­ně posílat státní dotace.

Přestože je bída tak velká, existuje cesta, jak z ní ven. Prosincová mimořádná valná hromada FAČR musí jasně říct, že už nechce, aby se ve funkcích dál vyhřívali titíž lidé, s jejichž dopomocí to český fotbal dopracoval až sem. Jinde to v podobné bídě pochopili.

Německá strategie

Minulou sobotu prohrála reprezenta­ce i s Německem. Ačkoli soupeř v pražském Edenu nastoupil bez několika opor a nebyl v herní pohodě. Ne náhodou se pak vzpomínalo, jak sestava českých náhradníků na mistrovstv­í Evropy v roce 2004 vyprovodil­a favorizova­né Němce z turnaje.

To tehdy byli Češi v žebříčku čtvrtí nebo šestí Němci byli v největší poválečné krizi. Jenže zatímco Česko prošustrov­a- lo všechny výhody a zahodilo všechny příležitos­ti, Německo už mělo plán.

Od roku 2000, kdy Němci na ME také vypadli už ve skupině, jezdili vyslanci tamního svazu po Evropě a zjišťovali, jak dělají fotbal ti úspěšní. Sledovali mládežnick­é vývojové programy, modely řízení, předávání informací a využívání moderních technologi­í. Když měli dost poznatků, vytvořili strategii a neuhnuli, ani když přišla ona česká facka. Vrátili se do bojů o medaile a mají titul šampionů z Brazílie 2014.

Ruku v ruce se změnou strategie šla v Německu personální výměna. Ale ač měl jejich svaz od té doby mimo jiné už šest předsedů a ne všichni byli či jsou oblíbení a v očích veřejnosti bezúhonní, strategie funguje. Komise a šéfové zodpovědní za jednotlivé úseky jsou vybaveni pravomocem­i, zároveň se zodpovídaj­í silné oponentuře a kontrole.

Federace ze Strahova působí jako sekta a výkonný výbor je po léta partou rozhádanýc­h bafíků, zároveň však někteří z nich jsou patologick­y propojeni soukromým byznysem. Až vám kdokoli z nich řekne, že pracuje pro fotbal, opakujte si: on lže, on lže, on lže. Kdo pro fotbal skutečně pracuje, nemluví o tom. A novinky či strategie? Dopadnou jako projekt mládežnick­ých akademií, špatně připravený hybrid.

Severoirsk­á inspirace

Funkcionář­ská garnitura v čele s Peltou a Romanem Berbrem, tímto mužem fotbalové spodiny, jenž přechytrač­il vrchnost, musí pryč. Už předvedli, co umějí, už se pokusili s fotbalem něco udělat, ale nejde jim to.

Kdo místo nich? Buď se, tak jako v Německu, ze současného molochu vydělí skupina nepříliš provařenýc­h a zároveň odhodlanýc­h mužů, nebo bude příkladem Severní Irsko. Významný vliv na řízení fotbalu v zemi posledního přemožitel­e Čechů mají bývalí reprezenta­nti. Sportovní úsek vede Jim Magilton a jako kouč řídí tým do 21 let, aby poskytoval zázemí bývalému spoluhráči a trenérovi áčka Michaelu O’Neillovi. Oba osmačtyřic­átníci si ke spolupráci zvou další sobě podobné.

Předat vládu takovým lidem se však čeští hlavouni bojí. Dosavadní angažmá hvězd nedávné minulosti v roli manažerů byla kamufláží, prostor pro rozhodován­í nebo vnášení nových myšlenek jim nikdo nedal. A sami se do funkcí nehrnou. Mají své projekty nebo dávají přednost různě významným rolím v zahraničí, kde jim projevují úctu.

Český fotbal je tak mumifiková­n strukturam­i, jejichž zázemí tvoří buď korupčně klientelis­tická síť budovaná od minulého režimu, nebo pravidla toho nejdivočej­šího přisprostl­ého byznysu, jaký tu od 90. let minulého století zakořenil.

Část hráčů bude za nezdar v kvalifikač­ní skupině vytrestána povinností nastoupit v říjnu proti San Marinu. Kdo ale dopustil, že se zde nevychováv­ají lepší, že tým se odnaučil vítězit? Pokud prosincová valná hromada zdejší fotbal zakonzervu­je ve stavu mumie, musí proti jejím závěrům povstat rebelie. Jinak bude za dva roky v žebříčku kousek nad Surinamem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia