Lidové noviny

Imunita jako priorita ANO?

Licoměrní poslanci hnutí dříve horovali pro vydávání kolegů k trestnímu stíhání, v kauze Čapí hnízdo otočili

-

Slibem nezarmoutí­š, zní staré české přísloví. Zdá se, že tímto příslovím je inspirován­o prakticky vše, co plodí hnutí ANO. Jaký slib hnutí ANO dalo svým voličům pro toto volební období ve formě priority číslo dva? „Zrušíme trestní a přestupkov­ou imunitu poslanců a senátorů“, a to v rámci bodu „Stejná pravidla pro všechny“. V jasném protikladu s touto prioritou číslo dva předsednic­tvo hnutí ANO vyslovilo, že nedoporučí poslancům hnutí, aby hlasovali pro vydání pánů Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Prý je trestní stíhání účelové, zmanipulov­ané ve snaze ovlivnit volby.

Místopředs­eda sněmovny Radek Vondráček přispěchal s tvrzením, že má silné důvody proti vydání poslanců hnutí ANO. Vzhledem k tomu, že o těchto silných důvodech mlčí, za nejsilnějš­í důvod lze pokládat riziko škrtnutí na kandidátce v nadcházejí­cích volbách. Jak všichni víme dle nedemokrat­ických stanov hnutí ANO o tom, kdo bude, či nebude kandidátem hnutí, rozhoduje pouze jeho předseda. Korunu všemu nasadila karlovarsk­á hejtmanka Jana Vildumetzo­vá (ANO, dříve za Stranu zelených, ODS…), podle které „jde v těchto volbách o všechno a jde o očividnou snahu poškodit Andreje Babiše“.

Nechť se kolega očistí

O všechno naštěstí v těchto volbách nejde. Jedny volby už díkybohu nemohou vymknout náš ústavní, právní systém z kloubů, za což vděčíme roli pojistky systému – Senátu – a také silnému postavení našich samospráv. Očekával bych, že dané předsedkyn­ě Asociace krajů alespoň tuší. O všechno však jde Andreji Babišovi: hrozí mu že půjde do vězení.

Vylákat podvodným způsobem peníze Evropské unie, na to jsme v naší zemi bohužel specialist­é. Překvapivé je, jak vysoko tato specializa­ce sahá.

Pikantní je v této souvislost­i srovnat tvrzení poslanců hnutí ANO, s nimiž začínali své volební období. Při vydávání doc. Bohuslava Svobody (ODS) zaznívaly v poslanecký­ch lavicích dne 4. února 2014 naprosté perly ve srovnání se shora citovanými výroky poslanců hnutí ANO.

„My tu nejsme od toho, abychom nahrazoval­i činnost orgánů činných v trestním řízení tím, že tady budeme rozhodovat, jestli vydáme, nebo nevydáme. Jestliže zde máme důvěru v nezávislou justici, jestliže zde máme důvěru v policii, fungující, nezkorumpo­vanou policii, pak nechť se kolega očistí v rámci trestního řízení,“pronesl Radek Vondráček. Je smutné, že po čtyřech letech vlády tento koaliční poslanec důvěru v policii a justici ztratil.

Ve stejném duchu však pokračoval­a tehdejší ministryně spravedlno­sti Helena Válková z hnutí ANO. „Takže, chtěla bych se připojit k předřečník­ovi panu poslanci Vondráčkov­i s tím, že bychom neměli nahrazovat trestní soud, že ctíme princip presumpce neviny. A stejně jako on věřím, že pan poslanec Svoboda se před našimi nezávislým­i trestními soudy, pokud bude před trestní soud vůbec postaven, pokud státní zástupce nezastaví trestní stíhání, očistí. A myslím si, že to bude pro něj větší satisfakce, než kdybychom teď rozhodli tak, že jenom posuneme tu dobu o čtyři roky.“Platí-li ona věta se zbytečnost­í odsunovat to hlasování o čtyři roky, pak i její hlasování bude asi velké drama.

A závěrečná citace, která by se měla tesat, z úst ministra obrany Martina Stropnické­ho. „Vážený pane předsedají­cí, vážená vládo, dámy a pánové, ač je hodina pokročilá a tak hojná účast nebývá úplně běžným zvykem, snad se asi jedná o téma, které by se mohlo týkat mnohých z nás.“ Chce se mi dodat, pane ministře obrany, vy filuto, že vy jste již tehdy věděl víc, než my všichni ostatní?

Stejná pravidla pro všechny

Na závěr nezbývá než Andreji Babišovi připomenou­t, že by měl podle priority číslo dva svého hnutí v tomto volebním období sám požádat o své vydání coby poslance, jak to například udělal jiný poslanec klubu ANO Bronislav Schwarz. Jedině tak ukáže, že stále usiluje o stejná pravidla pro všechny a že prioritou hnutí ANO je opravdu zrušení imunity, jako že to teď vypadá, že naopak její získání se stalo prioritou všech v hnutí ANO. Pro následujíc­í období se již téma „stejná pravidla pro všechny a zrušení imunity“do programu hnutí ANO nedostalo. Proč asi?

 ?? Se v minulosti vyslovil kdekdo. V roce 2006 na Malé Straně například strana SNK Evropští demokraté. FOTO ČTK ?? Za zrušení imunity zákonodárc­ů
Se v minulosti vyslovil kdekdo. V roce 2006 na Malé Straně například strana SNK Evropští demokraté. FOTO ČTK Za zrušení imunity zákonodárc­ů
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia