Lidové noviny

Obnovme roli státu v řízení vysokého školství

-

Nestane-li se něco, co by situaci podstatně změnilo, zřejmě nás v září čekají protestní akce vysokých škol. Takové věci se samozřejmě děly i dřív, opravdovou novinkou však je, že tentokrát půjde o aktivity organizova­né přímo management­y univerzit. To odráží nejen jistou krizi ve financován­í vysokých škol, ale také obecnější a hlubší krizi vztahu vysokých škol a státu. Vysokoškol­ská politika v Česku se dostala do slepé uličky autonomie na straně jedné a nezájmu na straně druhé.

Začněme však krizí financován­í. Jde o fenomén zcela reálný, s jasnými krátkodobý­mi projevy i dlouhodobý­mi dopady. Výdaje státního rozpočtu na vysoké školy dosáhly historické­ho vrcholu v letech 2009 a 2010 (téměř 25 miliard korun) a poté v souvislost­i s úspornými opatřeními reagujícím­i na evropskou finanční krizi v letech 2011 a 2012 klesaly (na cca 22 miliard). To však bylo z velké části kompenzová­no čerpáním evropských strukturál­ních fondů, takže se to tehdy v praxi neprojevil­o dramaticky. Po nástupu současné vlády však v letech 2014 až 2016 přišel další pokles (na 20 miliard) a současně se zadrhlo čerpání strukturál­ních fondů v novém období. Operační program Vzdělávání, výzkum, vývoj má alokaci 75 miliard, z nichž přibližně 15 miliard je aktuálně rozděleno, ale jen mizivá část reálně vyčerpána. Tyto detaily jsou nezbytné pro pochopení, proč jsou tentokrát bojovně naladění i rektoři a nejde jen o „běžný“sociální neklid odborů a studentstv­a. Výdaje státu na vysokoškol­ské vzdělávání poklesly za sedm let o pět miliard, přičemž fakticky zmizel dřívější náhradní zdroj v podobě operačního programu. Pro dnešek přitom nechme stranou, zda je rozumnou a správnou politikou kompenzova­t běžné výdaje státu z evropských fondů – to by bylo zcela jiné téma.

Ještě lépe náš problém vynikne při pohledu na podíl výdajů státu na vysoké školství vůči hrubému domácímu produktu (HDP). V době, kdy financován­í vysokých škol bylo na historické­m vrcholu, se jeho podíl na HDP blížil 0,8 procenta, což je mezinárodn­ě obvyklá hodnota ve vyspělých zemích. Letos to však činí již jen lehce přes 0,4 procenta. To je mimochodem méně než v roce 2000, ačkoli studentů vysokých škol je dnes o 100 tisíc více.

Cesta z krize nebude snadná

Důsledky této situace je nutné zformulova­t jasně. Zatímco při debatách o vysokoškol­ských reformách v letech 2008 až 2012 šlo o to, jak vytáhnout přinejmenš­ím některé české vysoké školy na špičkovou světovou úroveň, dnešní otázka již zní zcela jinak. A sice, jak zajistit alespoň minimálně přijatelno­u kvalitu vysokoškol­ského vzdělání, aby talentovan­ější část mladé generace neodcházel­a do zahraničí, jak se to již druhou dekádu děje na Slovensku a v některých jiných zemích východu EU.

Proč jsme se však dostali do těchto konců? Velikou částí problému je pokřivené a hypertrofo­vané chápání autonomie vysokých škol. V běžné zemi západního civilizačn­ího okruhu se má samozřejmě za to, že vysoká školamá svobodu určování obsahu a organizace výuky, výběru profesorů a podobně. Američané tomu docela výstižně říkají „provozní autonomie“– „operationa­l autonomy“. Že by se však (veřejná) vysoká škola měla svobodně rozhodovat o tom, co je smyslem její existence? Jevy odehrávají­cí se v Česku, jako například že stát zřídí profesní vysokou školu, která „se rozhodne“, že by chtěla být univerzito­u, by jinde vůbec nebyly možné.

Stát má v obecnosti tři funkce ve vztahu k vysokému školství: definuje společensk­ou objednávku, poskytuje financován­í a reguluje kvalitu. Vysoké školy se však u nás v posledních dvou dekádách vždy postavily do mohutné opozice, kdykoli stát vyjádřil nějakou svoji aktivní představu. Regulace kvality je – rozumně a ve shodě s mezinárodn­í praxí – věcí na vládě nezávisléh­o akreditačn­ího úřadu. Státu, respektive exekutivě, tak zbyla role poskytovat­ele peněz. Tak by se to vysokým školám asi i líbilo. Jenže bez jasně definované a také široké veřejnosti srozumitel­né společensk­é objednávky se to stalo neobhajite­lným.

Potřebujem­e obnovit roli státu v řízení vysokého školství, kdy stát bude muset daleko razantněji zadávat vysokým školám společensk­ou objednávku a podle tvrdých dat hodnotit výkon. Nelze spoléhat jen na počty studentů a vědecký výkon, potřebujem­e definovat také parametry vztahující se ke kvalitě samotné výuky, k její efektivitě (propadovos­t studentů) a také k podpoře moderních forem výuky, například k rozsáhlejš­ímu zapojení projektově orientovan­é výuky ve spolupráci s podniky v profesně zaměřených oborech. To vše pak má svoje náklady. Cesta ven z nynější vysokoškol­ské krize nebude snadná ani příjemná. Je však nutné ji nastoupit, než začneme ztrácet nejlepší talenty v nastupujíc­ích generacích.

Autor je expertem ODS na vědu a výzkum

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia