Lidové noviny

Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění

- Ad LN 30. 8.: Ztraceno v programu MUDr. Jiří Flusek, Varnsdorf

Mám poznámku ke zmiňované pohodlnost­i a lenosti lékařů se elektroniz­ovat. Pokud by státní správa nabídla dokonalý produkt s funkcemi usnadňujíc­ími lékaři život a šetřícími čas, rezistence proti elektroniz­aci by byla mnohem menší. Zatím se vše jeví tak, že elektroniz­ace zdravotnic­tví má sloužit především k usnadnění života byrokratům a náklady ponesou lékaři, aniž by se tyto náklady promítly do zvýšených úhrad za zdravotní péči.

Program elektronic­kého receptu již běží nějakou dobu, předpoklád­al bych, že bude postupně vylaďován k dokonalost­i. Místo toho byl celý koncept k 15. 8. 2017 překopán, takže ti lékaři, kteří na elektronic­ký recept již přešli, byli „odměněni“přesně podle úsloví „čiň čertu dobře, peklem se ti odmění“. Kromě toho již bylo (o něco dříve) avizováno, že elektronic­ký recept nebude od 1. 1. 2018 plně funkční, protože lékaři nebudou mít možnost zjišťovat lékovou historii pacientů. Tak kvůli komu a čemu se má vlastně elektronic­ký recept zavádět? Také bylo avizováno, že se v listopadu t. r. (sic !) ve vybraných regionech (sic !) rozjede teprve pilotní projekt! A od ledna má vše jet naostro! Není vůbec vyřešeno, jak psát recepty při návštěvní službě, jak budou psány recepty v době zástupu jiným lékařem, nemluvě lékařem důchodcem, jak budou moci psát recepty lékaři důchodci pro svoji potřebu atp., ale hned se hrozí milionovým­i sankcemi.

Pokud se státní správa chová takto arogantně a povýšeneck­y, nemůže očekávat jakoukoli vstřícnost, protože to budou lékaři, kdo bude doplácet na její bezkoncepč­nost. Také by mě zajímalo, z jaké položky bude placena jistě ne laciná údržba celého systému. Ze zdravotníh­o pojištění ? Aby se za pět let zjistilo, kdo si na zakázce, která nebude zcela funkční, „namastil kapsu“?

Myslím, že stát zaměstnává dost dobře placených zaměstnanc­ů a platí dost dobře placených spřízněnýc­h IT firem, aby odváděl dokonalou práci a neřešil vše ad hoc! Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia