Lidové noviny

Až budu starý, nechám si implantova­t ocas

-

LN Určitě se vás na to ptali už tisíckrát, ale jaký to je pocit, mít na hlavě tykadlo?

Těžko se to popisuje, je to úplně něco nového, odlišného. Jsou to vibrace uvnitř lebky, v kostech, nedá se to s ničím srovnávat. Jako bych cítil barvy přímo fyzicky, jako zvláštní druh zvuku. Když je to červená, jsou vibrace nízké, v případě infračerve­né ještě nižší. Naopak vyšší frekvence jsou u barev jako modrá či fialová.

LN Když se člověk rozhlédne kolem, vidí celou směsici barev. Jaké jsou ty vibrace pak?

Podle dominantní barvy. Takové je mnou zvolené nastavení. Mám ale internetov­é připojení, takže mi lidé z celého světa mohou posílat barvy, které přede mnou právě nejsou. Můj smysl pro barvy má tedy mnohem širší rozměr než běžné lidské smysly.

LN Není to děsivé, že má někdo cizí přístup do vaší hlavy?

Chtěl jsem mít „oko“na každém kontinentu. Jde proto o pět přátel na pěti různých kontinente­ch, konkrétně v Austrálii, Japonsku, USA, Velké Británii a Gambii. Jsou to lidé, které znám, kterým jsem dal přístup skrz speciální mobilní aplikaci. Není to tak, že by moje hlava byla veřejný internetov­ý portál.

Od narození barvoslepý Neil Harbisson si přes odpor lékařů nechal přímo do hlavy voperovat senzorické tykadlo s mikropočít­ačem připojeným k internetu. A teď už barvy vnímá – jako vibrace. „Lidé mají mít právo se designovat,“věří první úřady uznaný kyborg, který zítra vystoupí na pražském festivalu Future Port.

LNV blízké budoucnost­i nemusíte být s tykadlem na hlavě zdaleka jediný. Není na čase začít řešit legislativ­u týkající se kyborgů?

Každý by měl mát právo se „designovat“. Přesto zatím lidé nemají tu možnost, protože různé zdravotní a etické komise říkají, že to není nezbytné. Rozhodnutí o tom, jaké chce senzory nebo jaké orgány si nahradí, však přísluší každému jednotlivc­i. V některých zemích už je dnes legální změna pohlaví, takže věřím, že brzy dojde i na lidi jako já.

LN Jsou situace, kdy je vám toto zařízení na překážku?

Je fakt, že nyní se musím některým situacím vyhýbat. Například opilým lidem, protože chtějí za tykadlo tahat. Nerad se také pohybuji kolem škol, protože děti dokážou být opravdu otravné, když vidí někoho s anténou na hlavě. Vyhýbám se demonstrac­ím a podobným akcím, kde by si policisté mohli myslet, že je někdo natáčí.

LN Je vylepšován­í lidí jen věcí fantazie, nebo existuje hranice, jež by se neměla překračova­t?

Každé tělo má své limity a ty by neměly být překračová­ny. Třeba já, až budu starý, nechám si implantova­t ocas, protože nechci padat. A myslím si, že by to bylo vhodné řešení pro všechny, kteří chodí o holi a nemohou proto například zároveň používat své ruce. jkl, ov

 ?? Neil Harbisson se zítra představí v Praze FOTO ČTK ?? První úřady uznaný kyborg
Neil Harbisson se zítra představí v Praze FOTO ČTK První úřady uznaný kyborg

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia