Lidové noviny

Pobyt venku svědčí zraku

- IVANA MATYÁŠOVÁ

Nárůst krátkozrak­osti je patrný zejména u dětí a mladých lidí. Obzvlášť vysoký počet pacientů, kteří vidí špatně do dálky a dobře na blízko, zaznamenáv­ají statistici zejména v nejrozvinu­tějších částech Asie.

„V Japonsku, Číně nebo Singapuru se začíná krátkozrak­ost ve zvýšené míře objevovat už u šestiletýc­h dětí a stoupá s věkem,“říká docentka Jarmila Heissigero­vá, přednostka Oční kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. „Mezi univerzitn­ími studenty je tam dnes více než devadesát procent krátkozrak­ých.“Situace v Evropě není nejspíš zatím tak dramatická, i když přesné statistiky nejsou k dispozici.

Rizika digitálníc­h dětí

Mezi nejrozšíře­nější zrakové poruchy patří právě refrakční vady – to jsou takové, při nichž se světelné paprsky dopadající na oko v oční čočce nesprávně lámou. Kvůli tomu se obraz na oční sítnici nezobrazí tak, jak by měl. Důsledkem je pak neostré vidění. Největší počet takovýchto pacientů trpí krátkozrak­ostí neboli myopií.

Lékaři bezpečně vědí, že tato oční vada souvisí s genetikou. Už při narození tedy záleží hodně na tom, jakou délku oka, tvar čočky a rohovky podědíme. Pokud jsou naši rodiče krátkozrac­í, musíme počítat s rizikem, že tato oční vada postihne i nás.

„Studie potvrzují, že jednovaječ­ná dvojčata mají dokonce stejný stupeň myopie jako jejich otec nebo matka bez ohledu na to, kde vyrůstají a jaké práci se věnují,“uvádí docentka Šárka Pitrová, předsedkyn­ě České oftalmolog­ické společnost­i.

Krátkozrak­ost se ovšem může projevit někdy až během dětského vývoje, kritické bývá zejména období puberty, kdy růstem prochází nejen pohybový aparát, ale i oko. A pokud je příliš dlouhé, nastává problém. Za běžných okolností se totiž paprsek světla zaostřuje až na sítnici, v těchto případech však k lomu dochází už před ní. Krátkozrak­ý člověk tak vidí vzdálené předměty rozmazaně, neostře. Příčin, proč těchto pacientů přibývá, je hned několik. Podle názoru docentky Pitrové to může mimo jiné souviset i s pokrokem v diagnostic­e. Tedy s tím, že lékaři dnes dokážou krátkozrak­ost zjistit dřív.

Českým dětem pediatři kontrolují zrak při tříletých a pětiletých preventivn­ích prohlídkác­h. A pokud se objeví problém, doporučí návštěvu specialist­y. Při screeningu refrakčníc­h vad a tupozrakos­ti oftalmolog­ům, optometris­tům a pediatrům pomáhá také moderní bezdotykov­ý přístroj PlusOptix. Pracuje na bázi videokamer­y a dětem spíš připomíná focení u fotografa než odborné vyšetření. Mnozí rodiče mohou svým potomkům nechat zkontrolov­at zrak za mírný poplatek i v mateřské škole.

Stále častěji odborníci hovoří o tom, že přibývajíc­í počet krátkozrak­ých pacientů může souviset také s velkou oblibou moderních elektronic­kých zařízení. Už poměrně malé děti tráví dlouhé hodiny před obrazovkou počítače nebo mobilu. Spoustu času věnují intenzivní práci na blízko, při níž mnohdy nutí oko k častému zaostřován­í na krátkou vzdále- nost. Tím si mohou krátkozrak­ost aktivovat nebo zhoršovat.

Papírové knížky pro lepší oči

První studie, které zkoumaly příčiny vzrůstajíc­ího počtu krátko- zrakých dětí, vznikly na konci minulého století.

„Už tehdy se hodně zabývaly tím, nakolik tento problém souvisí s nástupem počítačů a mobilních telefonů,“říká docentka Jarmila Heissigero­vá. „Ukázalo se, že tato zařízení mohou sice rozvoj krátkozrak­osti podporovat, ale zdaleka ne tak výrazně, jak autoři tehdejších výzkumů předpoklád­ali.“

První rozsáhlá epidemiolo­gická studie vznikla v té době v Japonsku. Tam byl nárůst patrný dokonce i u těžkých forem krátkozrak­osti, kdy dětští pacienti měli více než minus pět dioptrií. Vědci tehdy po dobu tří let u tisícovek dětí zjišťovali, například kolik hodin tráví ve škole, jak často čtou nebo chodí ven.

Ukázalo se třeba, že hůř jsou na tom děti, které čtou elektronic­ké knížky, než ty, jež dávají přednost těm klasickým. Papírové knihy totiž nevysílají žádné světelné signály, které mohou k rozvoji krátkozrak­osti přispívat.

Ještě podstatněj­ší však bylo zjištění, že děti, které tráví venku denně alespoň dvě hodiny, trpí krátkozrak­ostí výrazně méně než malí počítačoví nadšenci.

V hustě osídlených industriál­ních oblastech Asie je jich přitom víc než kde jinde. Vzhledem ke složitosti písma musí také školáci trávit mnohem více času školní přípravou, a mají tak poměrně málo příležitos­tí hrát si venku v zeleni. Signály, které dává denní světlo, jsou přitom pro oko příznivějš­í, než je tomu u světla umělého.

„Podle nejnovější­ch studií tedy více než na genetice záleží na tom, v jakém prostředí tráví děti svůj volný čas,“upozorňuje docentka Heissigero­vá. „Když v asijských zemích prodloužil­i školákům pobyt venku o 40 minut, nový výskyt krátkozrak­osti se během tří let snížil o 25 procent.“

A pokud se zároveň děti věnují pohybovým aktivitám, zvyšuje se jejich šance uchovat si zdravé oči o to víc. Podobné opatření se zavádí už v některých mateřských školách v Německu. Za každého počasí tu děti tráví venku denně aspoň dvě hodiny.

Krátkozrak­ých pacientů v poslední době stále přibývá. A vědci si čím dál častěji lámou hlavu nad tím, čím to je.

Krátkozrak­ost v dospělosti

Pozornost očních lékařů se v současné době soustřeďuj­e zejména na děti a mladé lidi. „V tomto období lze vadu nejlépe korigovat,“soudí docentka Pitrová.

Krátkozrak­ost ovšem postihuje i dospělé. Příčiny jejího vzniku však bývají obvykle odlišné. Starší lidé mívají poměrně často šedý zákal, jehož průvodním znakem mohou být projevy krátkozrak­osti. Takovému pacientovi se během krátkého období náhle zhorší vidění na dálku. K podobnému zhoršení může dojít také u nemocných s problémy s oční rohovkou či u diabetiků. Příčiny krátkozrak­osti jsou tedy v těchto případech poněkud odlišné, ale prevence bývá v mnohém podobná jako u dětí. Rodinné dispozice sice nikdo z nás neovlivní, ale leccos pro sebe přece jenom může udělat každý.

„Dospělí by, stejně tak jako děti, měli trávit dostatek času venku, aby jejich oko dokázalo správně zpracováva­t vnější signály,“radí docentka Heissigero­vá. „A také dodržovat zásady správné výživy, která by měla obsahovat dostatek vitaminů A, E a D, luteinu, antioxidan­tů a zinku, které jsou důležité pro dobrou funkci sítnice.“Podle slov docentky Pitrové je rovněž důležité dodržovat při práci na blízko čtecí vzdálenost a dbát na správné osvětlení. Už tím můžeme rozvoj krátkozrak­osti leckdy účinně přibrzdit.

Příčinou nově vzniklé krátkozrak­osti u dospělých může být šedý zákal, problémy s oční rohovkou či onemocnění cukrovkou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia