Lidové noviny

Škola odhalí oční vady dětí

-

Oční vady se objevují i u dětí, čím je však dítě menší, tím těžší je problém rozpoznat. Neléčená oční vada v prvních letech života přitom může vést k trvalému a později neléčiteln­ému oslabení zraku. Dětské pacienty trápí podobné problémy jako ty dospělé. Běžné jsou dioptrické vady jako dalekozrak­ost, krátkozrak­ost a astigmatis­mus. Z nedioptric­kých vad potom tupozrakos­t, která souží téměř polovinu celkové populace, a šilhání. Občasné zašilhání je však normální do jednoho roku věku dítěte. V případě, že dítě šilhá i poté, neměli by rodiče návštěvu očního lékaře odkládat.

OČIMA LÉKAŘE

Oční vadu by měl odhalit lékař během preventivn­í prohlídky, při níž by mělo pravidelně probíhat vyšetření každého oka zvlášť. Pokud se v rodině vyskytují vyšší dioptrie, tupozrakos­t a další oční vady, je lepší nechat dítě vyšetřit u očního lékaře už kolem půl roku věku. Navíc některé základní školy organizují přístrojov­é screeningo­vé měření očí. Rodiče však mohou oční vadu odhalit sami. U menších dětí si například mohou všimnout, když dítě očima nedokáže sledovat konkrétní předmět. U větších dětí je signálem zhoršeného zraku narážení do předmětů, chození blízko k televizi či horší prospěch ve škole, protože nevidí dobře na tabuli.

Řada očních vad se u dítěte projeví až s nástupem do první třídy. Zrakové funkce nejsou vrozené, teprve se vyvíjejí. Dítě se jednoduše musí naučit dívat se. Kolem sedmého roku je vývoj zrakových funkcí u konce a dítě by mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý. Právě v tomto věku se mohou objevit vady, například krátkozrak­ost, dalekozrak­ost nebo astigmatis­mus. Drobné a nevýznamné vady jsou poměrně časté, vyskytují se až u třetiny dětí do 15 let.

Základní školy už využívají při výuce počítače, tablety nebo jiné interaktiv­ní pomůcky. Při jejich dlouhodobé­m sledování se může oko dostat do křeče, dochází totiž ke stahu ciliárního svalu uvnitř oka, což se projevuje nárůstem dioptrií. Při sledování obrazovky se oko rychleji unaví, protože člověk reflexně méně mrká. Mohou se pak projevit problémy v podobě suchého oka, pálení a řezání očí. Činnost u počítače je proto lepší nepřehánět.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia