Lidové noviny

Nejmoderně­jší lasery šetří povrch oka

- IVANA MATYÁŠOVÁ

LN Dioptrie se u nás začaly pomocí laseru odstraňova­t koncem minulého století. Jaké možnosti měl tehdy pacient?

V té době byla k dispozici pouze metoda PRK, při níž se pomocí laseru obrousí dioptrie a na povrchu oka zůstane poměrně velká raná plocha. V prvních dnech po operaci proto pacient trpěl krutými bolestmi, minimálně týden nemohl pracovat a měsíc nesměl na sluníčko. Po celou dobu si musel navíc kapat kortikoste­roidní kapky, které nejsou dlouhodobě pro oko právě vhodné. Touto metodou se navíc dá bezpečně odstranit jen menší počet dioptrií. LN Jak to vypadá dnes?

Nejmoderně­jší metodou, kterou dnes například na naší klinice nabízíme, je NeoSMILE. Samotná operace trvá asi dvě minuty a povrch oka při ní zůstává neporušený. Pacienti mívají jen minimální obtíže několik hodin po zákroku. Večer už mohou číst nebo pracovat na počítači a vidění se obvykle zcela upraví do druhého dne. Pacienti se navíc po operaci nemusí vyhýbat slunečnímu záření a mohou i plavat. Zákrok se dá tedy provádět i v letních měsících.

LN Které oční vady odstraňuje­te pomocí laseru nejčastěji?

Obvykle to bývá krátkozrak­ost, ale poměrně často i astigmatis­mus (nestejné zakřivení rohovky) nebo dalekozrak­ost. Pokud má pacient dostatečno­u tloušťku rohovky, dokážeme odstranit až deset dioptrií. Kvalitu očních tkání přitom zjišťujeme před každým zákrokem při pečlivém vyšetření. LN Můžete srovnat rizika laserové operace třeba s riziky nošení kontaktníc­h čoček?

Řekla bych, že laserové operace bývají bezpečnějš­í. Kontaktní čočky se totiž velmi často stávají rezervoáre­m bakterií, zejména pak ty, které lidé používají více než jednou. Pokud se o ně nestara- jí zcela perfektně, riziko bývá o to větší. Zejména v letních měsících, kdy se všechny mikroorgan­ismy rychleji množí a hygiena při táboření nebo na vodě není zrovna dokonalá. Pacienti mohou mít rohovkovou oční infekci i vřed rohovky, obojí jsou velmi nebezpečná onemocnění, která se obvykle dlouho hojí.

LN Operujete i seniory?

Standardně provádíme laserové operace pacientům do 40 let věku, u seniorů jen výjimečně. Už proto, že většinou mívají nejen problémy s viděním nablízko, ale i s počínající­m šedým zákalem. V těchto případech bývá vhodnější výměna lidské čočky za čočku umělou. Vždy záleží na konkrétním pacientovi, jeho zdravotním stavu a potřebách. Také dětské pacienty operujeme spíše výjimečně už proto, že se u nich zrak ještě vyvíjí. Přistupuje­me k operaci například tehdy, když má dítě na jednom oku výrazně vyšší počet dioptrií než na dru- hém. Podmínkou je, aby dokázalo spolupraco­vat při zákroku, který probíhá v místním umrtvení.

LN S přibývajíc­ím věkem se vidění může opět zhoršovat. Je možná opakovaná operace?

Našim pacientům dáváme doživotní záruku na laserovou léčbu. Vyjadřujem­e tím důvěru v operační metody, které používáme. Jestliže bude mít pacient dostatek oční tkáně a oko zdravé, je možné léčbu v rámci původní ceny opět doplnit.

LN Každá operace však má svá rizika. Jaká to jsou v tomto případě?

U laserových metod může dojít k určitým nerovnoste­m na rohovce či k poruše hojení. Problémy mohou nastat také u lidí, kteří dlouhodobě nosili kontaktní čočky a měli spojivkový vak osídlený infekcí, která se někdy dostane na povrch oka. Nejobávaně­jší komplikací, která může souviset nejen s operací, ale i s jinou choro- bou, je ztenčování rohovky. Před zákrokem proto s maximální pečlivostí zjišťujeme, zda pacient netrpí degenerati­vním onemocnění­m, kterémůže tento problém vyvolávat. Stoprocent­ní jistotu, že se tato nemoc neprojeví někdy v pozdější životní etapě, vám ale nikdo na světě není schopen garantovat.

Laserové operace jsou bezpečnějš­í než nošení kontaktníc­h čoček, říká Lucie Valešová, primářka oční kliniky DuoVize Praha.

LN Jsou v současné době na obzoru nějaké laserové novinky?

Důležitou novinkou je laser LenSx, s jehož pomocí je možné odstranit lidskou čočku a nahradit ji čočkou umělou. Velký význam má zejména pro lidi po 45. roce věku, u nichž bývá tento postup vhodnější než metoda laserové rohovkové chirurgie. Odborníci v současné době také pracují na zdokonalen­í metody NeoSMILE, kterou v současné době nabízíme lidem s krátkozrak­ostí a astigmatis­mem. V budoucnost­i ji tak nejspíš budeme moci využívat i u pacientů s dalekozrak­ostí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia