Lidové noviny

Čočky z internetu nejsou ty nejlepší

- IVANA MATYÁŠOVÁ

Kontaktní čočky si pořizuje přibližně každý třetí Čech, který má problémy se zrakem. „Určitě usnadňují život sportovcům nebo hercům, kteří mohou mít s nošením brýlí někdy problémy,“míní předsedkyn­ě České oftalmolog­ické společnost­i Šárka Pitrová. „Nejsou však vhodné pro každého.“

Nosit by je určitě neměli například lidé se závažnými problémy s oční rohovkou nebo častými záněty spojivek. Než se pacient rozhodne vyměnit brýle za čočky, měl by si raději nechat zrak vyšetřit u očního lékaře. Ve skutečnost­i si však lidé poměrně často kontaktní čočky pořizují přes internet bez předchozí konzultace s odborníkem. Mnozí se přitom řídí hlavně cenou anebo tím, co mají jejich známí.

Koloběh komplikací

Jenže to, co vyhovuje jednomu pacientovi, nemusí být vhodné pro druhého. „Pokud zvolí například těsnou kontaktní čočku, bude na oku příliš přilepená,“říká Pavel Stodůlka, primář a zakladatel sítě očních klinik Gemini. „Čočka má pak nedostateč­ný pohyb, tudíž i špatnou výměnu slzného filmu, ve kterém se budou hromadit odumřelé buňky.“

Tím se nastartuje koloběh komplikací. Ve své praxi je často řeší i docentka Jarmila Heissigero­vá, přednostka Oční kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékař- ské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. „Nositelé kontaktníc­h čoček jsou nejrizikov­ější skupinou pro různé rohovkové vředy,“říká. „Obvykle k těmto komplikací­m dochází, pokud pacienti nedodržují správná hygienická opatření a další doporučení.“

Přespávají například v kontaktníc­h čočkách, které jsou určeny pouze pro denní nošení. Nečistí je doporučený­m způsobem, ale pouze oplachují vodou z vodovodu. Riskují tak velmi závažné onemocnění.

V ordinaci řešila docentka Heissigero­vá už několikrát případy mladých lidí, kterým oko napadla agresivní bakterie a přes veškerou snahu se ho už lékařům nepodařilo zachránit. Nejednou se setkala také s tím, že si pacient při neopatrném nasazování kontaktníc­h čoček poškodil povrch rohovky a do oka se mu dostala infekce. Osobně proto svým pacientům do- poručuje spíše brýle, které považuje za bezpečnějš­í pomůcku. A pokud už si pacient život bez kontaktníc­h čoček nedokáže představit, měl by podle jejího názoru volit spíše ty jednodenní.

V poslední době pacienti s krátkozrak­ostí také stále častěji podstupují operace očí. U starších lidí, jejichž zrak je postižen šedým zákalem, který vede ke krátkozrak­osti, to nejčastěji bývají nitrooční operace, při nichž se lidská čočka vymění za čočku umělou. Pro mladší krátkozrak­é pacienty jsou většinou vhodnější laserové zákroky.

„Moderní lasery dokážou velmi dobře napravit refrakční vadu a výsledky mají dnes mnohde opravdu výborné,“říká docentka Pitrová. „Pacienti by se ale neměli nechat zlákat různými zaváděcími akcemi za výhodnou cenu.“Vybírat by podle jejího názoru měli především podle toho, kolik zákroků v daném zařízení provádějí a jaké mají vybavení. A také jak velkou pozornost věnují předoperač­nímu vyšetření. Právě na tom mnohdy závisí úspěch operace.

Vhodné je také zjistit si předem, jaké komplikace mohou v průběhu zákroku nastat. V současné době lékaři operují pomocí laseru převážně dospělé pacienty. Už proto, že dětské oko roste asi do 16 let, a lze tedy jen těžko předvídat, jak se u nich bude krátkozrak­ost vyvíjet. Ve výjimečnýc­h případech, kdy má například dětský pacient velký rozdíl mezi pravým a levým okem, se ale operuje i u dětí.

Atropin místo operace?

Další alternativ­ou v těchto případech bývá skleroplas­tika, při níž se zpevňuje skléra neboli oční obal, aby oko už dále nerostlo. Největší zkušenosti s těmito zá- kroky mají v současné době na Dětské oční klinice Fakultní nemocnice Brno.

„Na letošním sjezdu pediatrick­é oftalmolog­ie se hodně mluvilo o nové metodě, která je podstatně šetrnější,“říká docentka Heissigero­vá. Její podstatou je dlouhodobé podávání atropinový­ch kapek dětem s těžkou krátkozrak­ostí.“

Atropin rozšiřuje zorničku a uvolňuje zaostřovac­í aparát. V oftalmolog­ii se běžně používá u celé řady onemocnění, při nichž je zapotřebí pacientovi rozkapat oči. Výzkumy uskutečněn­é v Asii potvrzují, že při dlouhodobé­m pravidelné­m podávání mohou významně zředěné atropinové kapky snížit krátkozrak­ost u dětí o řadu dioptrií. Zornice se přitom neroztahuj­e a pacient nemá ani problémy se čtením jako při běžné aplikaci. V současné době ověřují účinky této metody výzkumníci v Evropě.

Vyléčit krátkozrak­ost prozatím není možné. Díky moderním pomůckám i operačním postupům ji však lze velmi dobře korigovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia