Lidové noviny

Festival vědy na Vítězném náměstí v Praze

-

PRAHA Seznámení s mnoha různými přírodověd­nými a technickým­i obory zábavným způsobem nabízí dnes od rána do šesti hodin odpoledne již 5. ročník Festivalu vědy na Vítězném náměstí v Praze 6.

Na akci se podílejí zejména odborníci z okolních vysokých škol (ČVUT, Vysoké školy chemicko-technologi­cké, České zemědělské univerzity), ale i z dalších institucí, včetně Kriminalis­tického ústavu.

Na travnaté ploše před areálem Kampusu Dejvice, stejně jako v prostorách Národní technické knihovny, chystají organizáto­ři prezentace, ukázky techniky i nevšední vědecké pokusy, které si zájemci mohou často sami vyzkoušet. Loňský ročník festivalu navštívilo kolem 15 tisíc lidí.

Letošní návštěvníc­i uvidí mimo jiné experiment­y s ohněm – vědci jim dokážou, že když je dost kyslíku, jde zapálit téměř všechno. Hořet nechají třeba železo, uhlík a síru a zažehnut bude i model raketového motoru. Návštěvníc­i si budou moci vystřelit vlastní raketku, zlikvidova­t oheň hasicím přístrojem nebo si – bez nebezpečí – nechat zapálit oheň přímo na ruce. Dozvědí se, jak se ovládá robotická ruka, startovat zde budou studentské formule a akademici jim představí i lineární urychlovač, protonové centrum a rentgen. Na příkladu termitů předvedou vědci udivující schopnost chemické komunikace tohoto společensk­ého hmyzu při značení cest za potravou a zpět.

Na parkovišti bude k vidění více než třicetitun­ový záchranářs­ký kamion Golem, který slouží při velkých zásazích zdravotník­ů.

Další informace můžete najít na webu www.festival-vedy.cz.

red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia