Lidové noviny

Festival vědy na Riviéře v Brně

- BRNO

Jiný Festival vědy se zase uskuteční tento pátek a sobotu v areálu dopravního hřiště Riviéra Brno, kam se letos přesouvá od Hvězdárny a planetária na Kraví hoře. Prostory v areálu Riviéry jsou totiž mnohem větší.

V pátek je program určen především žákům a studentům základních a středních škol. Připravena jsou zejména vystoupení performerů z Vysokého učení technickéh­o v Brně a VIDA! science centra na pódiu takzvaného Divadla vědy.

Dvoudenní program však zahrnuje také prezentace odborných i populárně-vědeckých institucí. Moravské zemské muzeum návštěvník­y přesvědčí, že genetika je velká hra života na Zemi. Ústav fyziky materiálů Akademie věd představí ukázky neobvykléh­o chování materiálů. Městská policie Brno ukáže kamery, které využívá ke své práci, či mobilní laserovou střelnici k výuce střelby.VIDA! science centrum předvede během festivalu výrobu magnetické plastelíny či show s elektromag­netickými experiment­y.

Studenti Veterinárn­í a farmaceuti­cké univerzity ukážou, co poznají z rentgenový­ch snímků, i přípravu léků „naživo“. Hasiči předvedou mobilní operační středisko, Univerzita obrany letos nabídne ukázky simulačníc­h technologi­í včetně simulátoru vojenských operací a představí práci pyrotechni­ckého robota.

Hlavním partnerem letošního Festivalu vědy je technologi­cká společnost ABB, která představí robota YuMi, prvního skutečně spolupracu­jícího robota na světě, který dokáže bezpečně pracovat s lidmi na stejných úkolech.

Další informace můžete najít na webu www.festivalve­dy.cz. red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia