Lidové noviny

Basketbali­sté na ME končí

ME basketbali­stů

- KLUŽ

Čeští basketbali­sté na mistrovstv­í Evropy nepostoupí ze skupiny. Po jejich porážce s Černou Horou 75:88 o tom definitivn­ě rozhodla výhraMaďar­ska nad Rumunskem 80:71. Maďaři mají jistý postup do play off, zatímco Češi obsadí nepostupov­é páté místo ve skupině C v Kluži. Nic na tom nemůže změnit ani poslední utkání národního týmu s Chorvatske­m.

Jakákoli včerejší výhra by český výběr posunula dál, ale Černohorci od začátku potvrzoval­i roli favorita a nedali svěřencům trenéra Ronena Ginzburga šanci.

Český tým měl od začátku problémy se silnými pivoty soupeře v čele s hvězdou NBA Nikolou Vučevičem, který nasbíral 17 bodů a 14 doskoků. Když se snažili vypomoci si zdvojením, soupeř to trestal trojkou z volného prostoru. Celkem proměnil 16 tro- ČESKO – Černá Hora 75:88 (17:24, 34:49, 55:78) Nejvíce bodů: Auda 14, Satoranský 13 - Vučevič a Ivanovič po 17. Španělsko–Chorvatsko 79:73, Maďarsko–Rumunsko 80:71.

Tabulka jek, což je jen o jednu méně, než je rekord letošního šampionátu.

„Začali jsme zápas lépe než proti Maďarsku, ale stále to bylo málo na takového soupeře. Jsou tu hráči, kteří nikdy nebyli na ta- kové akci, tohle však nebylo o kvalitě, ale o bojovnosti a charakteru. Chyběl nám velký pivot, což nám ztěžovalo život v obraně,“hodnotil Ginzburg. „Snažili jsme se s tím něco udělat, ale když jsme vypomáhali na jejich pivoty, tak nás zas trestali střelami z dálky. Mrzí mě, že tým nebojoval tak, jak by měl,“dodal.

Duel se zlomil v závěru druhé čtvrtiny, kdy Černá Hora odskočila na rozdíl 17 bodů a Češi už neměli odpověď. V úvodu druhého poločasu sice dali tři trojky, ale soupeř na to odpovídal stejnou zbraní. Soupeř pak vedl až o 25 bodů a o vítězi bylo definitivn­ě jasno. „Jsem hodně zklamaný z našeho výkonu v posledních dvou zápasech. Neukázali jsme správný charakter. A je těžké přijmout, když na tomto jevišti neukážete to nejlepší,“prohlásil lídr týmu Tomáš Satoranský. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia