Lidové noviny

Pád musí zastavit mladí krajánci

- VERNER LIČKA

eský fotbal je dlouhodobě na sestupné křivce, kterou poprvé vidím někde v roce 2005, kdy náš hvězdný tým Rosických, Kollerů, Barošů a spol. začal být opotřebova­ný. Kvalifikac­e na Evropu jsme ještě zvládali, také proto, že jsme z týmu dokázali vyždímat maximum, a tak jsme si mysleli, že náš propad není tak veliký. Na dalších akcích jsme buď skončili ve skupině, nebo jsme se dostali maximálně do čtvrtfinál­e, ale bez reálné šance dostat se dál.

Když se podívám na zápas v Severním Irsku a celou tuto kvalifikac­i, musím jednoduše a pragmatick­y říct, že mužstva před námi brání i útočí lépe než my.

NÁZOR EXPERTA

Pak můžeme jít po dalších příčinách. Podle mě to jsou hlavně individuál­ní schopnosti českých hráčů, ty jsou na nižší úrovni, než byly kdysi, a na nižší úrovni, než kde se dnes pohybuje evropská a světová špička. Proč tomu tak je, to bychom museli jít dál do hloubky a historie. Ale vždycky je to souhra více příčin a převaha negativníc­h faktorů nad pozitivním­i.

Klíčové jsou dovednosti českých hráčů, a to nemyslím jenom zpracování míče a podobně, ale celý komplex schopností a potřeb současného fotbalisty. Ten musí být odolný, mentálně silný, zvyklý hrát ve vysoké intenzitě a pod obrovským tlakem šedesát zápasů ročně. Kdo tímto neprojde a není na to denně navyklý, nemůže uspět na evropské, a už vůbec ne světové scéně.

Vždycky jsem říkal, že týmy by se měly posuzovat právě podle toho, kde ti hráči působili. Zkuste si vzít sestavu z toho roku 2005 a dnešní. Bohužel hráči z české ligy se sice lepší, ale my jim nevytvářím­e dostatečné podmínky, aby se na evropském fotbale cítili jako doma.

Co se týče současné hry, jsme poctiví, disciplino­vaní v bránění, když jsme v bloku, ale v okamžiku, kdy získáme balon, tak jsme sami sobě nebezpeční. To bylo vidět v zápase s Německem i v Severním Irsku.

Budoucnost našeho fotbalu vede přes mladé hráče působící venku, jako je Schick, Jankto a spousta jiných. To je přesně o tom, jestli oni přežijí v tomto prostředí, budou velkým přínosem a vzorem pro ostatní. Pak úspěchy přijdou. Jsem optimista v tom, že se vrátíme zpátky.

Autor je bývalý fotbalista a trenér

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia