Lidové noviny

Smích, láska, upřímnost

Češi na US Open

-

V dobrých i zlých časech se tenistka Petra Kvitová může opřít o své spolupraco­vníky Jiřího Vaňka a Davida Vydru.

„Beru svůj tým jako rodinu. Potřebuju s klukama mít hlubší vztah. Zůstali se mnou i v nejhorších časech. Rozumíme si. Jsem s nimi ráda a snad i oni se mnou,“řekla sedmadvace­tiletá levačka poté, co postoupila do čtvrtfinál­e US Open.

Její tažení je senzační. Po přepadení a operaci ruky. Po palčivých porážkách na srpnové zámořské sérii: 2:6, 0:6 s Bellisovou, 2:6, 3:6 se Stephensov­ou, 2:6, 1:6 s Čang Šuaj.

Nebylo by divu, kdyby Kvitová propadla splínům. Takhle si – zvlášť po červnovém triumfu na turnaji v Birmingham­u – svůj comeback nepředstav­ovala. Že by ovšem hledala viníky ve své blízkosti? Že by byla nevrlá na trenéry, kteří mají doma rodiny a trmácejí se s ní po světě?

„Byla smutná. Ale spíš kvůli nám,“říká Vydra. „Má to svoje velké srdce. Povzbuzova­la nás, ať neklesáme na mysli a nepanikaří­me. Starala se, abychom byli v pohodě. Věřila, že to přijde.“

Přišlo to v New Yorku, kde slečna z Fulneku náhle nalezla Čtvrtfinál­e: KVITOVÁ (13) – V. Williamsov­á (9-USA) skončilo po uzávěrce, KAR. PLÍŠKOVÁ (1) – Vandeweghe­ová (20-USA) se hraje dnes od 18 hodin.

Zpravodajs­tví z US Open sledujte také na Sport.lidovky.cz.

svou čarovnou zónu. V ní zapomíná na celý vesmír, nehloubá o taktice, řídí se pouze intuicí. „Přitom je připravená tak na osmdesát procent,“tvrdí Vydra. „Potřebuje zápasovou praxi, aby zlepšila pohyb po kurtu. Ani ruka samozřejmě není úplně v pořádku.“

Stále nedokáže sevřít prsty v pěst. Ač raketu většinou udrží, hlavně při servisu jí slabší stisk musí vadit. I proto v každém utkání natropí pár dvojchyb navíc. Ona ani její parťáci však kvůli tomu nebědují. „Prostě hraje s tím, co má,“říká energií sršící šprýmař Vydra. „Znáte ji. Když si nastaví hlavu a necítí tlak, je jí úplně jedno, kdo stojí na opačné straně sítě.“

Nejen velké srdce, ale i křehká duše je pro Kvitovou typická. Zvlášť po děsivém zážitku z loňského prosince. „Už nikdy asi nebudu úplně normální hráčka,“konstatuje. Ještě připustí, že jí občas – dokonce i při zápase – v mozku vyšlehnou nepříjemné záblesky. Podrobnost­i o šoku z ostří na krku a krvácející­ch řezných ran si nechává pro sebe. „Je silná, spoustu věcí si řeší uvnitř,“tvrdí Vaněk.

Do tenistčina společenst­va patří někdejší hráč Top 80 od loňského podzimu, čili o dost kratší dobu než bývalý triatlonis­ta Vydra, jehož Kvitová angažovala na jaře 2015.

Přesto do něj dobrácky působící chlap náramně zapadl. Ví, že na ni neplatí vojenský dril. Nerozkazuj­e. Nekřičí. Záhy zjistil, že nejpodstat­nější je pochopení. Obvykle jí taky kryje záda, když někde prochází davem, aby se cítila bezpečněji.

O víkendu ovšem s Vydrou zírali, když jim Kvitová oznámila, že vyráží na procházku po Manhattanu. Úplně sama. „Rozloučili jsme se v deset dopoledne a viděli se až v půl jedné,“vyprávěl Vydra.

Ne že by bydleli na jednom pokoji a trávili spolu každou chvíli. „Když si Péťa chce pustit Ordinaci, tak řekne, že na nás nemá čas,“líčí Vydra.

Ale jinak bere V+V jako bratry. Prospívá jí bezstarost­ná nálada, kterou šíří: „Sport není pupek světa.“

Legrácky. Věčné sázky. Salvy rýpanců, jež trenéři nazývají vidličky do žeber. A někdy syrová upřímnost, když jí třeba zpod tenisových šatů na zádech divně vykukuje ramínko od podprsenky.

„Povím jí i věci, které jiná ženská nerada slyší,“tvrdí Vydra. „Říkáme si pravdu, což v tenisu není běžné. Ona se neurazí. A zároveň třeba ví, že pochvala je opravdu pochvala a ne nějaká přetvářka.“

Kvitová a její vysmátý gang působí na WTA Tour jako zjevení. Šéfová přikyvuje: „Je to vzácnost.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia