Lidové noviny

Politici a novináři si mění posty

- MILAN ROKOS

Velké politické zemětřesen­í, které zažila Francie po prezidents­kých a parlamentn­ích volbách, připravilo spoustu politickýc­h matadorů o křesla. Co s tím? Část známých politickýc­h tváří přišla s originální­m řešením: přesunula se do médií.

Průkopnicí v tomto směru byla už před pěti lety někdejší ministryně zdravotnic­tví Roselyne Bacheletov­á, která vyměnila poslanecké lavice za post redaktorky v televizním pořadu Velká osmička na stanici D8 (dnes C8). Týdeník Express k tomu poznamenal, že její přesun tehdy vyvolal jízlivé komentáře. Dnes se nad tímto fenoménem už moc lidí nepozastav­í.

ORBIS UNUS

Henri Guiano, bývalý poradce prezidenta Nicolase Sarkozyho, tak bude číst od září každý den svůj úvodník na Sud Radio, bývalý premiér Jean-Pierre Raffarin se zase stane jednou z tváří nového nedělního pořadu v televizi France 2. Do médií ale míří i politici z levé části spektra: rádio RTL zaměstná exministry­ni kultury Aurélii Filippetti­ovou i prezidento­va poradce Gasparda Gantzera.

Zatímco výše zmíněným případům předcházel­y porážky ve volbách nebo ztráta postů, mluvčí krajně levicové strany Nepoddajná Francie Raquel Garridová si s etikou problémy nedělá a nově se bude objevovat na televizním kanálu C8.

Podle politologa Nicolase Hubého z univerzity Panthéon-Sorbonne jsou příchody politiků do médií výhodné pro obě strany. Zatímco média těží z toho, že politici zvládají zaujmout ve 30 vteřinách, politici se pak udrží na očích veřejnosti.

Značný pohyb ale probíhá i opačným směrem, trend obvyklý i v Česku. Posledním případem je komentátor Bruno Roger-Petit, který se stal mluvčím Elysejskéh­o paláce.

Uvidíme, zda se čeští politici po volbách inspirují: třeba Tomio Okamura by mohl psát do Parlamentn­ích listů, Vojtěch Filip šéfovat Haló novinám, Andrej Babiš by zase mohl alternovat Michaelu Jílkovou v pořadu Máte slovo. A Bohuslav Sobotka? Snad v pořadu Hajaja na Dvojce ČRo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia