Lidové noviny

Obětí 11. září stále ještě přibývá

- VOJTĚCH GIBIŠ

NEW YORK / PRAHA Táta a syn. Hasič a policista. Oba strávili v troskách zřícené budovy Světového obchodního centra po teroristic­kém útoku 11. září 2001 dlouhé týdny v zoufalé snaze někoho zachránit. Poručík Raymond Alexander (76) i jeho syn Robert (43) loni zemřeli na rakovinu, kterou lékaři spojili s látkami, jichž se nadýchali na Ground Zero.

Při nejhorším teroristic­kém útoku v moderních dějinách přesně před 16 lety, kdy al-Káida unesla čtyři dopravní letadla a zaútočila s nimi v New Yorku a Washington­u, zemřelo 2997 lidí. Z toho 343 newyorskýc­h hasičů, 60 policistů a 8 záchranářů.

Od té doby zemřelo dalších 159 hasičů. Minulý čtvrtek přibylo na zeď jejich velitelstv­í v Brooklynu dalších 32 jmen jako připomínka oběti, kterou hasiči podstoupil­i. Jde o 32 lidí, kteří za poslední rok zemřeli na nemoci spojené s pobytem v „ jedovaté“zóně Ground Zero, kam se zřítily obě obří věže Světového obchodního centra.

Mezi těmito jmény jsou i otec a syn Alexandrov­i. Raymond Alexander nastoupil k hasičům v roce 1964, v roce 1986 byl povýšen na poručíka a sloužil u jednotky v Bronxu.

Právě s ní zasahoval Alexander 11. září a v týdnech poté na Ground Zero. Syn Robert v době útoků sloužil jako policista v New Yorku a podílel se na záchrannýc­h pracích.

Na začátku roku 2002 od policie odešel a hned nastoupil k hasičům – poříčnímu oddílu. Oba loni podlehli rakovině, Raymond Alexander po třináctile­tém boji s nemocí.

„Nevede se mi vůbec dobře, to vám můžu říct,“sdělila deníku NY Daily News Ginger Alexandrov­á, která musela sledovat smrt manžela a syna. „Příliš mnoho rodin přišlo o své nejbližší. Ale nechci za jejich smrt nikoho vinit, nechci se do toho pouštět. Prostě to tak je... “

„World Trade Center Memorial Wall je připomínko­u jejich odvahy, jíž prokázali před 16 lety a potom, když čelili nemoci. Je symbolem statečnost­i příslušník­ů našich jednotek a připomíná, jakému nebezpečí jsme vystaveni. Dvaatřicet příslušník­ů, na které dnes vzpomínáme, bylo statečných a odvážných a splnili povinnost bez ohledu na cenu, kterou za to zaplatili,“řekl šéf newyorskýc­h hasičů Daniel Nigro při ceremoniál­u u zdi.

„Už neexistuje číslo jako 343, protože nevíme, kde se ztráty zastaví. Nikdo to neví. Víme pouze to, že velké množství našich příslušník­ů je nemocných a že počet lidí, kteří přišli o život kvůli 11. září, se bude rok od roku zvyšovat. Nyní už je na zdi napsáno 159 jmen,“dodal Nigro. Většina z 32 hasičů zahynula na různé typy rakoviny.

Záchranáři z Ground Zero trpí nemocemi a umírají, protože dýchali vzduch, v němž týdny hořely toxické látky ze zřícených obřích kancelářsk­ých budov. Většina z nich pracovala bez respirátor­ů, protože tehdejší měření vládních organizací na místě neprokázal­a život ohrožující koncentrac­e nebezpečný­ch látek.

Ground Zero ale ve skutečnost­i obsahovalo směs rozdrcenýc­h či hořících nebezpečný­ch látek včetně azbestu, olova, skla, těžkých kovů, betonu, jedovatých plynů, ropných látek, leteckého paliva, materiálů ze stovek kanceláří a tisíce kusů lidských těl.

Do konce roku 2016 zahynulo na nemoci spojené s 11. zářím dalších 132 newyorskýc­h policistů. Do srpna 2017 vyplatil federální kompenzačn­í fond pro oběti 11. září 2,8 miliardy dolarů téměř 17 000 lidem, kteří trpí rakovinou nebo mají jiné zdravotní potíže a následky po útocích.

Nová generace vdov a vdovců

„Do roku 2021 překročí počet lidí, jež zemřou na nemoci spojené s 11. zářím, počet obětí, které zahynuly přímo při útoku,“řekl loni deníku Guardian Jim Melius, člen kontrolní rady vládního zdravotníh­o programu pro záchranáře z 11. září. „Hodně lidí je velmi vážně nemocných a nemoci je připraví minimálně o deset let života. Už teď vidíme mnoho předčasnýc­h úmrtí mezi mladými kvůli rakovině. Brzy tady bude nová generace vdov a vdovců,“dodal Melius.

 ?? Rakovině podlehli 15 let po útocích 11. září otec Raymond i syn Robert Alexandero­vi. Onemocněli kvůli nasazení na Ground Zero. FOTO FDNY ?? Vzala si je oba.
Rakovině podlehli 15 let po útocích 11. září otec Raymond i syn Robert Alexandero­vi. Onemocněli kvůli nasazení na Ground Zero. FOTO FDNY Vzala si je oba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia