Lidové noviny

Blob na Letné nebude. Hotel ano

-

Nová dominanta Letné

nání byla velmi složitá. Investor jej celý předělal z nákupního centra, které by zkomplikov­alo dopravu, na pro komisi přijatelný hotel,“popsal serveru Lidovky.cz starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Současné rozhodnutí magistrátu investorov­i nahrává. Kdyby úředníci vyhodnotil­i vliv projektu na životní prostředí jako významný, harmonogra­m vzniku by se musel výrazně přepisovat.

Povinností společnost­i by v takovém případě bylo podrobnějš­í rozpracová­ní podkladový­ch materiálů, jakými jsou detailní studie o rozptylový­ch podmínkách, hluku či hotelem vyvolané dopravní zátěži. Nic z toho investor podstupova­t nemusí.

Aby mohl investor začít stavět, potřebuje získat územní rozhodnutí a následně stavební povolení. To ovšem v Praze v praxi trvá u velkých projektů v průměru sedm let.

Čerstvému rozhodnutí magistrátu předcházel­y vedle městských částí Praha 6 či Praha 7 připomínky hygieniků, hasičů nebo České inspekce životního prostředí. Všechny magistrát zahrnul do svého stanoviska, že z hlediska zátěže okolí se není čeho obávat. „Na základě provedenéh­o hodnocení a stanoviska orgánu ochrany přírody je možné označit vliv záměru na krajinný ráz v dotčeném území jako únosný,“stojí mimo jiné v rozhodnutí podepsaném šéfem odboru ochrany prostředí Štěpánem Kyjovským.

Projekt může zbrzdit odvolání

Investor si ale na definitivn­í dílčí vítězství v této fázi projektu a šanci poslat na magistrát žádost o územní rozhodnutí musí ještě počkat. Proti současnému závěru úředníků mohou účastníci řízení podat odvolání, čas na to mají do 2. října. Po- kud tak učiní, AC Real Estate bude muset žádost schovat zpět do šuplete. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana má totiž případné odvolání odkladný účinek.

V tuto chvíli se zdá, že jako jediné o námitkách přemýšlí pražské městské zastupitel­stvo. Podle jeho předchozíc­h připomínek by měl investor snést na stůl podrobnějš­í analýzy a studie.

„Hlavní město Praha doporučuje jako součást adaptací na změnu klimatu zvětšit plochu zelených střech a zvážit možnost předčišťov­ání dešťové vody,“zněl například jeden z podnětů zastupitel­ů. Je tak otázkou, zda tyto své připomínky bude chtít samospráva nechat přezkoumat v odvolacím řízení.

 ?? Pelčák a partner architekti, s.r.o. ??
Pelčák a partner architekti, s.r.o.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia