Lidové noviny

Učitelé si rázně řeknou o vyšší plat

Platy učitelů

- MARTIN RYCHLÍK ELIŠKA NOVÁ

Odboráři jsou ve stávkové pohotovost­i, vysoké školy chystají na říjen protestní týden. „Každý student by mohl ,obrátit‘ alespoň pět duší,“říká ke koncepci přesvědčov­ání občanů validními argumenty škol Mikuláš Bek, místopředs­eda České konference rektorů.

PRAHA/BRNO Do dalšího kola dnes vstoupí jednání týkající se navýšení peněz učitelům a vysokým školám. Na zlepšení podmínek tlačí krátce před volbami odboráři a také univerzitn­í zástupci.

Ti první chtějí od listopadu pro učitele základních a středních škol vyšší mzdy o patnáct procent, ti druzí zase požadují splnění letitých vládních slibů a „přisypání“4,5 miliardy korun do vysokoškol­ského rozpočtu, aby bylo mimo jiné i na stipendia pro mladé doktorské studenty.

Před Úřad vlády, která bude ještě před řádným zasedáním jednat o této tematice, byl na dnešek svolán happening studentů, pedagogů i odborářů ze čtrnácti svazů, kteří již minulý týden vyhlásili stávkovou pohotovost.

„ Předpoklád­ám dohodu omzdách, aby se zvýšily od listopadu, a chci se dohodnout na zvýšení výdajů pro vysoké školy,“řekl ČTK v pátek premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Přijít by měli zástupci všech tří koaličních stran: za ANO nejen ministr financí Ivan Pilný, jenž „nevidí důvod k razantním protestům“, ale i jeho předchůdce ve funkci Andrej Babiš. Na požadované účely by prý mohly být využity nespotřebo­vané výdaje jednotlivý­ch ministerst­ev.

Vláda jedná dosti rozštěpeně: ministerst­vo školství požadavky škol podporuje, finance argumentuj­í, že na platy chybí osm miliard.

Kromě odborářů pohrozily protestním týdnem od pondělí 2. října do pátku 6. října i vysoké školy. Minulou středu se totiž vlivná Česká konference rektorů (ČKR) usnesla, že je „rozhořčena postu-

Vláda se letos usnesla na tom, že zvýší platy učitelů o 15 procent. Jestli tomu tak skutečně bude, zatím není jasné.

Odboráři slíbených 15 procent žádají, a to už od letošního listopadu.

V regionální­m (tedy v základním a středním) školství pracuje asi 151 tisíc učitelů. Polovina pedagogů na prvním stupni základních škol má méně než 29 671 korun, medián jejich kolegů na druhém stupni a středních školách byl jen o pár korun vyšší.

pem vlády ČR, která dosud nedokázala najít prostředky na navýšení rozpočtu veřejných vysokých škol pro následujíc­í roky“.

Studenti a jejich pět duší

Na protest, že výdaje na veřejné vysoké školy vzhledem ke stavu HDP soustavně klesají, vyhlásila takzvaný Týden pro vzdělanost, kdy univerzity dají „svoji nespokojen­ost razantně najevo“. Pro připomenut­í: parlamentn­í volby

Ministr školství i jeho předchůdci už několik let říkají, že by se měl dostat zhruba na 130 procent průměrného platu.

Více peněz požadují i vysoké školy. Ty chtějí do svého rozpočtu navíc 4,5 miliardy korun.

Medián pedagogů na vysokých školách činil loni 37 407 korun, rozdíly jsou ovšem enormní. Zatímco na technickýc­h univerzitá­ch působí i profesoři se stotisícov­ými platy, na společensk­ovědních fakultách mají odborní asistenti s doktorátem třeba 20 tisíc měsíčně

do sněmovny se konají poté, už 20. a 21. října.

Jak by asi takový týden vypadal? „Měl by oslovit veřejnost. Nechceme teď podněcovat nějaké omezování výuky, ale pokusíme se přesvědčit občany o tom, že téma financován­í škol je skutečně důležité. Konkrétní představy jsou v začátcích, debata probíhá na jednotlivý­ch školách. Máme takový koncept, který počítá s tím, že první část týdne bude zaměře- na dovnitř, do akademický­ch obcí a bude tříbit argumenty, tak abychom připravili potenciáln­ě těch 200 tisíc lidí, našich studentů, kteří ve druhé půli týdne s námi přejdou do akce. Naši emisaři budou vybaveni jednoduchý­mi tištěnými či elektronic­kými materiály, aby veřejnosti celý problém vysvětlova­li včetně daných konsekvenc­í,“řekl LN Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity a také místopředs­eda ČKR.

Každý aktivní student by pak začátkem akademické­ho roku mohl „obrátit alespoň pět duší“, říká v nadsázce Bek a jmenuje třeba oba rodiče, babičku, dědu nebo kamarády. „Dostane k tomu jednoduchý letáček vysvětlují­cí, v čem česká vláda neplnila sliby a v čem je Česko na chvostu vmezinárod­ním srovnání,“dodává rektor, jehož ministr financí Pilný označil za „militantní­ho“. Nejsou vyloučeny ani pochody k sídlům ministerst­ev nebo Úřadu vlády.

„Doufáme, že se dohodneme. Ale jestli ne, tak chceme z vysokého školství učinit veřejně diskutovan­é a společensk­é téma – a to i pro další následujíc­í léta,“nastiňuje lídr brněnské univerzity.

Podle loňské zprávy OECD činí výdaje na studenta vysoké školy v ČR 10 342 dolarů ročně, což je mezi vyspělými státy jedna z nejnižších částek. Podobně v poměru počtu studentů na akademika vykazujeme číslo 22,3, kdežto průměr EU činí 17,5 osoby.

Osm miliard chybí

Včera Pilný v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že v novém návrhu rozpočtu proti červnu zvýšil příjmy o 21miliard korun. Na platy učitelů však podle něj stále osm miliard chybí.

Scházející peníze byměla ministerst­va najít v nespotřebo­vaných výdajích. Již v pátek ovšem Pilný řekl, že resorty mu odpověděly, že žádné peníze na růst platů učitelů a dalších pracovníků veřejné sféry dát nemohou.

Ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek se proti tomu ohradil. „Ministerst­vu financí jsme sdělili, že jsme připraveni ušetřit v rámci našeho rozpočtu až 120 milionů korun,“informoval v pátek Zaorálek.

Poznámka k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia