Lidové noviny

Výhrůžky politikům prošetří Nejvyšší soud

- PÍSEK KRISTIÁN LÉKO

Martin Holkup se živí jako řidič autobusu v jihočeském Písku. Od svých kolegů se ale odlišuje zvláštním koníčkem, kvůli kterému se dostal do oplétaček se zákonem. Brzy jeho případ, kde podle žalobců vyhrožoval politikům, projedná Nejvyšší soud.

Jako bývalý voják z povolání, který absolvoval i misi v Bosně a Hercegovin­ě, se Martin Holkup s přáteli rozhodl založit paralelní ozbrojenou složku. Nese název Českoslove­nští vojáci v záloze proti válce plánované velením NATO. „Cítili jsme, že ochrana našich hranic po roce 1989 je ohrožena a stát se o ni nestará,“řekl loni Holkup před píseckým soudem, kam se dostal kvůli tomu, že v televizním vysílání vyhrožoval českým politikům smrtí.

Česká televize totiž na podzim 2015 zmapovala, jak členové domobrany vlastní zbraně, absolvují vojenský dril na střelnici a v lesích nacvičují zásahy proti narušitelů­m hranic. Před kamerou pak Holkup mimo jiné citoval výrok Ernesta Hemingwaye, že lid by měl v první den války postřílet svoji vládu. „A tohle politikům vzkazuju, že jestli nás do tohohle dovedou, první se bude střílet ve Strakově akademii a v parlamentu, ať si to uvědomí,“řekl v reportáži. Následně zdůraznil, že to je výhrůžka a ať se politici bojí.

Policisté a státní zástupci v tom viděli trestný čin vyhrožován­í s cílem působit na orgán veřejné moci. Písecký soudce Martin Král tento pohled sdílel. Holkupovo jednání označil za nebezpečné vyhrožován­í politikům a odmítl jeho obhajobu, že šlo jen o nadsázku a nastínění situace, která by mohla nastat, kdyby Česko vstoupilo do války. „Záměr ohrozit práci politiků byl jasně prokázán,“řekl soudce Král loni v listopadu, když válečnému vete- ránovi udělil osmiměsíčn­í podmíněný trest s dvouletou zkušební lhůtou.

Holkup se však na místě odvolal a táborská pobočka Krajského soudu v Českých Budějovicí­ch všechny jeho argumenty akceptoval­a. Odvolací senát v čele s Jiřinou Roubíčkovo­u jej letos v červnu osvobodil v plném rozsahu. Holkupovy výroky podle soudců nelze vykládat jako kriminální jednání agresora, který vyhrožuje politikům smrtí, ale jako naléhavý protiváleč­ný apel. „Výrok je zjevnou nadsázkou, reakcí na obsah citátu Ernesta Hemingwaye, není vážně míněn a ani ze způsobu pronesení neplyne, že by byl způsobilý vyvolat obavu v politicích,“stojí v rozsudku.

Konkrétní obavy však Holkupovo jednání vzbudilo přinejmenš­ím ve dvou senátorech. Jiří Šesták (HOPB) a Zdeněk Papoušek (za KDU-ČSL) se přihlásili do trestního řízení a kromě náhrady duševní újmy žádali potrestání milicionář­e. Nyní brojí proti rozhodnutí odvolacího senátu a minulý týden v otevřeném dopise vyzvali nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby se ve věci angažoval. Ten už podal dovolání a případ tak začne řešit Nejvyšší soud.

„Vnímáme jednání Martina Holkupa jako útok na náš politický systém. Nelze rozhodovat dle svého vědomí a svědomí svobodně, pokud je politik vystaven výhrůžkám, kterých se dopustil Martin Holkup. Krajský soud svým zprošťujíc­ím rozsudkem podobné jednání de facto legalizuje,“stojí v dopise, který mají LN k dispozici. Rozhovor s advokátem Jiřím Kučerou čtěte na straně 15

Jihočeské soudy se neshodnou, zda jsou výroky člena samozvanýc­h domobran Martina Holkupa o vystřílení vlády a parlamentu v televizním vysílání trestným činem. Nejvyšší žalobce a dva senátoři ženou věc k Nejvyššímu soudu.

 ?? Martin Holkup FOTO MAFRA ??
Martin Holkup FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia