Lidové noviny

Zeman se v Rusku přimluví za informace o Masarykovi

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Ačkoli příští rok uplyne od smrti Jana Masaryka, syna prvního českoslove­nského prezidenta, 70 let, policie loni případ znovu otevřela. Dodnes totiž není jasné, zda na jeho pád z okna Černínskéh­o paláce nahlížet jako na sebevraždu, nebo vraždu. Policii by pomohly ruské archivy. Prezident Miloš Zeman včera na rádiu Frekvence 1 připustil, že by se na své podzimní návštěvě Ruska za jejich vydání přimluvil. „Mohu se okrajově prezidenta Putina zeptat, jsou-li v Rusku nějaké dokumenty, ale myslím, že už tam po takové době nic nebude,“řekl Zeman.

Je přesvědčen­ý o tom, že Jan Masaryk, jenž byl v době smrti ministrem zahraničí ve vládě Klementa Gottwalda, spáchal sebevraždu. „Když si přečtete jeho životopis, zjistíte, že Tomáš Garrigue Masaryk ho poslal do Ameriky. Tam skončil v psychiatri­cké léčebně, takže byl od začátku labilní,“zmínil Zeman první důvod. Podle něj bylMasaryk kvůli působení v Gottwaldov­ě vládě považován za zrádce, a to i svými přáteli, což negativně ovlivňoval­o jeho psychiku.

Gottwald navíc podle Zemana potřeboval Masaryka jako symbol. „Možná by se ho zbavil, ale rozhodně ne v roce 1948,“míní prezident. Dřívější vyšetřován­í se nicméně klonilo spíše k vraždě. Například proto, že šlo o pád pozadu, což je pro sebevrahy netypické. Dokládal to už pitevní posudek z roku 1948. Na parapetu byly také nalezeny stopy stolice, což svědčí o strachu ze smrti. Další pro sebevrahy netypická věc.

OKD? Neviditeln­é postavy

Zeman komentoval i probíhajíc­í soud v kauze OKD. Podle něj jsou v pozadí neviditeln­é postavy, o kterých se nemluví. O koho jde, však nezmínil. „Stát prodal OKD za čtyřimilia­rdy. Carbon Invest prodal svůj podíl panu Bakalovi během dvou měsíců za devět miliard. Takže pět miliard je takzvaný vývar. Takže je otázka, kde je těch pět miliard,“řekl Zeman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia