Lidové noviny

Cítím se jako Forrest Gump

- KRISTIÁN LÉKO

LN Dlouho jste se snažil působit jako odborný ministr, do politické diskuse jste se nezapojova­l. A najednou na zasedání ústavně–právního výboru vás opoziční poslanci kárají, že v kauze Čapí hnízdo mluvíte jako obhájce Andreje Babiše. Bylo to přešlápnut­í, nebo vědomý vstup do politickéh­o světa?

Já už se k tomu nechci vracet.

LN Přece jen jste se ale najednou ocitl přímo v centru politickéh­o kolbiště. Možná o vás poprvé slyšeli voliči, kteří se jinak o spravedlno­st nezajímají. asi dobrou průpravou pro sezení v poslanecké lavici. Mimochodem, chápete jako deficit, že jste nikdy nebyl poslancem a neznal jste to prostředí?

Ten deficit by byl stejný, i kdybych byl poslancem. Zkrátka jsem politickým nováčkem, do té doby jsem politiku sledoval jen zvenku a pomálu. Nejsem člověk, kterého by odmalička bavila politika. Ostatně mě nebaví doteď… Jsem svým založením jiný než většina politiků.

LN Do ministersk­é židle jste přišel z úřednickýc­h pozic. Jak dlouho vám trvalo, než jste docenil roli parlamentu? Řada návrhů zákonů vám totiž ztroskotal­a na poslancích.

Na začátku jsem měl naivní představu, že když máme koalici s velkou silou v parlamentu, tak návrh, který projde vládou, má takřka automatick­y zajištěnou podporu ve sněmovně. Trvalo mi dlouho, než jsem pochopil, že to tak vůbec není a pro každou věc je třeba pracně dojednávat podporu. Zatím jsem nenašel ideální cestu, jak to dělat.

LN Stále nemáte politickéh­o náměstka, který by vám s tím pomáhal.

Dobře se ptáte a vím, že je to moje slabina. Od začátku jsem velmi toužil mít vedle sebe člověka, který má dlouholeté zkušenosti s politikou a jejím zákulisím a mohl mi radit a pomáhat. Ale je hrozně obtížné někoho takového najít. Buď jsou to zprofanova­ní lidé nebo aktivní politici. Pár lidí jsem v minulosti oslovil, z různých důvodů to nevyšlo.

LN Potřeboval byste po svém boku politickéh­o rutinéra a znalce parlamentn­ích procedur typu Marka Bendy…

No, přesně. To musím říci, že v tomto mám k panu poslanci Bendovi velkou úctu, ten by se na takovouto práci hodil dokonale. (směje se)

LN Vaši úspěšnost v křesle ministra asi nejlépe zhodnotí voliči ve volbách. Jak to vidíte sám?

Tu otázku si sám často kladu, zvlášť ve chvílích vnitřního zoufalství a pocitu zbytečnost­i. Důležitá je práce směrem dovnitř ministerst­va, což je navenek bohužel úplně neviditeln­é. Přišel jsem na úřad, který až na některé kousky nefungoval dobře a místy vlastně vůbec, a to mnoho let. Prvořadým úkolem bylo dát jej do pořádku, což mě a řadu dalších lidí stálo velké úsilí. Myslím, že se to podařilo.

LN Co byste chtěl vypíchnout z těch věcí, které se vám povedly i bez parlamentu? Asi největší boj jste loni sváděl s exekutory ohledně snížení jejich odměn.

To bylo pro zlevnění vymáhání a jeho dopadu na dlužníky důležité, ale zcela zásadní bylo to, co jsem udělal v létě 2014 ještě jako první náměstek, a sice zásadní snížení odměn advokátů. Také jsme změnili způsob přidělován­í soud- ců a posilujeme soudy, které to potřebují. A pak takové ty nehmatatel­né věci. Třeba slyším, že státní zastupitel­ství nikdy nemělo takovou nezávislos­t jako za mě, že jim do práce nijak nezasahuji.

LN Vaším bolavým místem ale je, že zákon zakotvujíc­í nezávislos­t žalobců se ani neprojedna­l ve sněmovně.

To je pravda. Ale to není tím, že bych slabě vyjednával v parlamentu, ten zákon byl odsouzen k neúspěchu z důvodu dnešního rozložení politickýc­h sil. Všichni kromě našeho hnutí ve skutečnost­i ten zákon odmítají, protože nechtějí posilovat nezávislos­t státního zastupitel­ství. Nacházeli pro to zástupné důvody, které u organizačn­í normy vždy najdete. Škoda té práce. Je to jeden z důvodů, proč usiluji o to, být ve funkci ještě jedno období, ač se mi osobně ukrutně nechce.

LN Říkáte, že politika vás nebaví a nechce se vám být ministrem… Proč to tedy děláte?

Mně se to za prazvláštn­ích okolností stalo, že to dělám… Myslel jsem, že se takové věci nedějí, ale cítím se trochu jako Forrest Gump, běžel jsem kolem a teď sedím tady. Nikdo mi to nebude věřit, říkají to všichni, ale o žádné pozice jsem neusiloval a ony se mi děly (směje se) Takže se to snažím dělat naplno. A s tím souvisí to, že když máte pocit, že jste něco nedodělal, tak to chcete dokončit.

LN Nejblíže konci ve funkci jste byl loni při policejní reorganiza­ci, kdy jste avizoval, že rezignujet­e. Proč jste to neudělal?

Dospěl jsem k závěru, že mám úkoly, které jsou důležitějš­í než pouhé gesto, které by reorganiza­ci nezachráni­lo. A upřímně řečeno, moje hlavní obava byla, že by destrukce orgánů činných v trestním řízení mohla pokračovat i na úrovni státního zastupitel­ství. Že by mě nahradil někdo, kdo by jim již nedopřál nezávislos­t.

LN Pokud byste rád dotáhl resty, pak jich zbývá opravdu hodně – justiční samospráva, procesní předpisy, rozšíření oddlužení… Co vás nejvíce mrzí?

Nejvíce mě mrzí, že neprošel náš návrh na rozšíření oddlužení. Ten totižmohl pomoci stovkám tisíc lidí, kteří jsou dnes v bezvýchodn­é situaci. Novela nabízela velmi konkrétní východisko všem lidem, kteří by měli poctivou snahu se z dluhové pasti dostat. Velmi mě mrzí, že kvůli obstrukcím pravicové opozice v ní zůstanou ještě další léta.

LN No počkejte, ale vy jste tu novelu předložili až loni před létem. Nenesete část viny i vy, že jste s tak zásadní novelou přišli tak pozdě?

Fakt je, že jsme to předložili tak pozdě, že opozice měla tu šanci zastavit novelu svými obstrukcem­i. Já jí to stále vyčítám, protože na tom bychom si neměli něco dokazovat, ale zkrátka pomoci konkrétním lidem. Není přijatelné, aby stát stovky tisíc lidí vytlačoval z normálního života do takzvané šedé ekonomiky, uvrhoval je do doživotníh­o trestu, kdy budou pronásledo­váni exekutory a nebudou mít šanci své dluhy splatit. Předložili jsme to pozdě, ale dříve to udělat nešlo, mělo-li to za něco stát. LN Každopádně máte postaráno o volební téma. V programu ANO jde o první bod v resortu spravedlno­sti.

Doufal jsem, že to nebude volební téma, že se tím budu moci jenom chlubit, ale dopadlo to takto. Bude to ale určitě moje hlavní téma, se kterým jdu do voleb, co budu chtít dotáhnout.

Robertu Pelikánovi (ANO) bylo v poslední době slyšet i v souvislost­i s vydáním stranickéh­o šéfa Andreje Babiše ke stíhání v případu Čapí hnízdo. Svůj výrok, že kauza je motivována snahou ovlivnit výsledek voleb, musel vysvětlova­t před sněmovní komisí.

LN Budete dál akcentovat i „zkrocení zlých exekutorů“? Řadu otázek měla řešit novela exekučního řádu, která se ani nedostala na jednání vlády.

Téma to je, ale slabší, v oblasti exekucí už jsme hodně věcí změnili. Exekuce budou lidem vždy extrémně nepříjemné. Když se ale zamyslíme, tak hlavním důvodem ostře negativníh­o chápání exekutorů v české společnost­i je to, že řada lidí by neměla být v exekuci, ale v oddlužení. Na to nyní nedosáhnou a ti lidé vědí, že každý týden přijde jiný exekutor a je to nekonečný příběh. Pokud se to změní a oddlužení se jim otevře, tak exekuce půjde jen za těmi, kteří nechtějí plnit své závazky. Pak bude rázem úplně jiný i obraz exekutorů u veřejnosti.

LN Je v justičním programu ANO něco nového, na co chcete lákat voliče?

Ono to hodně navazuje na to, co jsme na ministerst­vu dělali doposud, a bylo by divné, kdyby to bylo obráceně. Nové věci tam ale určitě jsou, třeba chceme prosadit zákon o hromadných žalobách. To je velmi silné téma ve spotřebite­lské oblasti, zásadně by to přetvořilo české právní prostředí. Pochybení jednoho obchodníka se nedotýká jen práv jednoho izolovanéh­o spotřebite­le, nýbrž jde většinou o větší skupiny. Hromadná žaloba umožní takovým skupinám požadovat nápravu jejich práv společně. První verze věcného záměru zákona už je na ministerst­vu hotová, není to jen planý slib.

Nejvíce mě mrzí, že neprošel náš návrh na rozšíření oddlužení. Ten totiž mohl pomoci stovkám tisíc lidí.

LN Jste dvojka na pražské kandidátce ANO. Budete na billboarde­ch?

Zdá se, že ne. Každopádně se do kampaně zapojím, což dělám poprvé v životě a jsem na to zvědavý. Nedávno jsme ji spustili, už jsem absolvoval nějaké mítinky, tuším, jak to má vypadat. Mám představu, že budu ještě více mezi lidmi než dnes. Když pojedu tramvají do práce, tak si výjimečně neotevřu knížku, ale budu se snažit navazovat kontakt se spolucestu­jícími.

LN To si vás úplně nedovedu představit, jak se lidí v tramvaji ptáte, co je trápí.

Právě proto říkám, že nejsem úplně šťastný v politice, protože já si opravdu mnohem raději čtu. (směje se) Zkusím se ale překonat a nějak to přežít. Já rád mluvím s lidmi, ale jsem introvert a nerad se jim podbízím. Jak jsem měl vždy problém oslovovat krásné neznámé ženy, tak mám problém oslovovat potenciáln­í voliče na ulici.

 ?? Budu oslovovat lidi v tramvaji, říká Robert Pelikán FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? V rámci kampaně
Budu oslovovat lidi v tramvaji, říká Robert Pelikán FOTO MAFRA – PETR TOPIČ V rámci kampaně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia