Lidové noviny

Kampaně ohlídá aplikace

-

PRAHA Jeho název se skoro nedá zapamatova­t, přesto se nový Úřad pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran a hnutí už dostal do povědomí lidí. Pomohl k tomu spor, který vede s prezidente­m Milošem Zemanem kvůli jeho cestám po regionech. Úřad je považuje za součást předvolebn­í kampaně, Hrad tvrdí opak.

Spor ukazuje, kolik nejasností přinesl nově zavedený přísný metr na předvolebn­í reklamu. Vyjasnit neostré kontury jeho výkladu chce Rekonstruk­ce státu. Protikorup­ční projekt proto připravil webovou aplikaci FerVolby.cz.

V ní lidem vysvětluje, jak má vypadat volební kampaň vedená v souladu se zákony. Zároveň jim umožňuje, aby sami hlásili sporné případy politické reklamy. Lidé mohou nahrávat fotky plakátů či billboardů, screenshot­y ze sociálních sítí nebo upozorňova­t na mediální spoty.

„ Chtěli bychom přispět k tomu, aby se nová pravidla co nejdříve vyjasnila a podařilo se zavést je co nejlépe do praxe,“říká Jiří Skuhrovec z Rekonstruk­ce státu.

Web lidem vysvětluje, že podle zákona má být každá předvo- lební reklama řádně označena. Už se tak nemají opakovat případy z minulosti, jako byly třeba celostránk­ové inzeráty proti Karlu Schwarzenb­ergovi, které vyšly anonymně v bulvárním tisku v den druhého kola prezidents­ké volby 2013.

Podněty občanů bude shromažďov­at Rekonstruk­ce státu. Sbírat bude informace jak o prezidents­ké, tak sněmovní kampani. Data poté předá Úřadu pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran a hnutí, který je dále vyhodnotí a rozhodne, zda došlo k porušení zákona, nebo ne. tmn

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia