Lidové noviny

Irma vyhnala miliony lidí

Hurikán zpustošil karibské ostrovy

- MILAN ROKOS

Hurikán Irma se včera blížil k hustě zalidněném­u západnímu pobřeží Floridy. Ohrožena byla Tampa a St. Petersburg, kde žijí více než tři miliony lidí.

KEY WEST / PRAHA Americká Florida zažila o víkendu největší evakuaci v historii USA. Domovy muselo kvůli blížícímu se hurikánu Irma opustit přes 4,6 milionu lidí. Dalších 127 tisíc, kteří odmítli odejít, se uchýlilo do krytů.

Irma, již meteorolog­ové označili stupněm čtyři a jež včera o jeden stupeň na celkem pětibodové škále zeslábla, se v neděli přehnala přes souostroví Florida Keys amířila k západnímu pobřeží Floridy. Bouři provázely větry o rychlosti 210 kilometrů v hodině. „Modlete se za nás,“řekl v rozhovoru pro televizi ABC guvernér Floridy Rick Scott. Obča- ny nabádal k okamžité evakuaci a varoval je, že od jisté chvíle je už nikdo nebude schopen zachránit. „Jak začne bouře, bezpečnost­ní složky vás už nezachrání,“varoval v Sarasotě.

O víkendu s ním i guvernéry okolních amerických států mluvil telefonick­y prezident Donald Trump. Slíbil, že federální rozpočet uvolní potřebné prostředky, aby všem postiženým pomohl. Chce také na Floridu brzy zavítat.

Budoucí škody v třetím nejlidnatě­jším státu USA odhadují experti na miliardy dolarů, problémem je hlavně vysoká hustota zástavby na pobřeží. Hurikán měl v noci na dnešek zasáhnout i lidnatá města, jako je Tampa a St. Petersburg. Jen v těchto dvou městech a okolních obcích žijí více než tři miliony lidí. Tzv. oko hurikánu, v němž je bouře nejsilnějš­í, pak včera udeřilo na město Naples na západě Floridy.

Obavy panovaly i v Miami, jehož centrum bylo včera takřka bez lidí a některé jeho části zaplavila voda. Město by podle meteo-

Jedním z nejhůře postiženýc­h ostrovů byl Svatý Martin. Francie oznámila, že zničeno bylo 95 procent její části ostrova.

Podobný rozsah poškození budov hlásí i ostrov Barbuda, kde zemřelo dítě.

Těžce poškozené byly i Americké Panenské ostrovy a Britské Panenské ostrovy. Celkem zde zemřelo devět lidí.

Na Kubě evakuovali milion lidí, oběti ani zranění nebyli hlášeni.

Online zpravodajs­tví sledujte na www.lidovky.cz

rologů mohla postihnout tornáda vyvolaná hurikánem. Už včera večer hlásily americké úřady, že bez proudu se na Floridě ocitly více než tři miliony lidí. „Právě jsem opustil ostrov a řekl sbohem všemu, co mám,“citovala agentura Reuters 62letého Charlese Balla, který bydlí na ostrově Sanibel u západního pobřeží Floridy.

Evakuace včera provázely i problémy – na dálnicích se tvořily zácpy a celé řadě benzinovýc­h pump v okolí Miami došlo palivo. Některá města, jako je Miami, Tampa nebo St. Petersburg, vyhlásila noční zákazy vycházení kvůli obavám z rabování. Deník The Washington Post také včera informoval o výzvě úřadů lidem, aby nestříleli proti hurikánu. Na Facebooku se totiž objevila výzva určená majitelům střelných zbraní, aby pálili do vzduchu a „ukázali Irmě, že jsme to my, kdo vystřelí první“. Policie ale varovala, že hurikán může stočit dráhu kulek a ty mohou dopadnout na zem a někoho zranit. Zmíněná facebookov­á stránka si během krátké doby získala už 27 tisíc fanoušků.

Ulice měst na ostrovech Florida Keys zalila voda a ničivá bouře si už vyžádala tři oběti – muž tam v dodávce naboural kvůli silnému větru do stromu a zemřel, další dva, z toho jeden policista, přišli o život u Sarasoty při čelní srážce. Na karibských ostrovech kvůli hurikánu Irma v uplynulých dnech zahynulo nejméně 28 lidí.

Může za to oteplování?

Ve Spojených státech se nyní vede diskuse, zda jsou nynější ničivé hurikány důsledkem globálního oteplování. „Spalování uhlí, ropy a plynu otepluje naši planetu a dodává tak energii pro vznik ještě silnějších tropických bouří,“řekl agentuře Bloomberg vědec Anders Levermann z postupimsk­ého Institutu pro výzkum dopadu klimatický­ch změn.

Zatímco počet hurikánů v sezoně letos nevybočuje z řady, dva takto silné hurikány udeřily na USA vůbec poprvé. Trumpova administra­tiva se ale spojování hurikánů s klimatický­mi změnami úzkostlivě vyhýbá. Šéf Agentury pro ochranu životního prostředí Scott Pruitt uvedl, že spojovat předchozí hurikán Harvey s globálním oteplování­m je oportunist­ické.

Snímky z bouře Irma si prohlédnět­e na straně 20

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia