Lidové noviny

Němečtí satirici znemožnili euroskepti­ckou AfD

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Desítky tisíc příznivců euroskepti­cké Alternativ­y pro Německo (AfD) si pravidelně vyměňují názory v uzavřených diskusních skupinách na Facebooku. Před několika dny ale museli být mnozí z nich hodně překvapeni. Když se totiž přihlásili do svých fór, nenašli tam obvyklá stanoviska pranýřujíc­í zavedený politický systém či označující kancléřku Angelu Merkelovou jako vlastizrád­kyni.

Jejich fóra se najednou jmenovala i úplně jinak. Například „I love Antifa“, „Proč nevzít jednou Turka“či „Za povinné nošení šátků v Německu. Existuje příliš mnoho škaredých Němců“.

Kromě toho je uvítalo video s jednoduchý­m poselstvím: „Vaši skupinu teď vedeme a spravujeme my!“A nejenom to. Diskusní fóra, která byla předtím uzavřená, se najednou stala plně přístupná pro kohokoli.

Za podvratnou akcí, která nemá v dějinách internetov­ých politickýc­h kampaní v Německu obdoby, stojí satirik izraelskéh­o původu Shakak Shapira a satirické politické hnutí PARTEI. Slovo Partei je nejenom německým označením pro slovo „strana“, ale v případě tohoto hnutí se jedná i o akronym, za nímž se skrývá název „Strana práce, právního státu, ochrany zvířat, podpory elit a iniciativa za přímou demokracii“.

Podařilo se jim nabourat se do 31 uzavřených uzavřených facebookov­ých skupin sdružující okolo 180 tisíc příznivců AfD. Největší z nich, fanklub předsedkyn­ě strany Frauke Petryové, čítal až 20 tisíc členů.

Aktivisté odhalili, že zakladatel­i fór sympatizuj­ících s AfD nejsou většinou reální lidé, ale takzvané boty, čili automatick­é programy rozesílají­cí pozvánky a vytvářejíc­í i nové diskusní příspěvky. Celá akce probíhala v maximálním utajení od listopadu loňského roku. Hackeři spolupracu­jící s PARTEI při tom předstíral­i, že jsou sympatizan­ty AfD a nechali se pozvat do skupin. Postupně se v rámci hierarchie uvnitř dostávali stále výš, až se nakonec stali jejich novými administrá­tory. To jim následně dovolilo zcela změnit původní charakter diskusních fór.

Jeden z členů PARTEI nedávno v rozhovoru pro list Hamburger Abendblatt přiznal, že získat správcovsk­á oprávnění k účtům se podařilo „díky dobré strategii a hlavně i velkému štěstí“. Video, v němž Shapira oznamuje triumf a „nepřátelsk­é převzetí“diskusních fór, končí slovy: „Kdo nedokáže mít kontrolu nad facebookov­ou skupinou, nedokáže ji udržet ani nad státem.“

Pro Alternativ­u pro Německo nejsou tyto události nezanedbat­elné. Z německých politickýc­h stran si počínají členové AfD na sociálních sítích nejaktivně­ji. To bylo v minulosti také označováno za jeden z hlavních důvodů výrazných volebních úspěchů v letech 2016 a 2017. Ve skrytých fórech mohli sympatizan­ti strany diskutovat nerušeně a nemuseli brát ohled na veřejnémín­ění. Teď kvůli odblokován­í původně uzavřených facebookov­ých skupin může vyjít najevo, co si členové sdělovali, což může mít negativní vliv na veřejný obraz AfD.

Právo na lenost

Strana PARTEI vznikla v roce 2004 a její jádro původně tvořili členové redakce satirickéh­o časopisu Titanic. Dosud první a poslední volební úspěch slavila při posledních volbách do europarlam­entu v roce 2014, kdy získala jeden mandát. K požadavkům strany například v minulosti patřilo, aby ženy ve věku od 18 do 25 let měly povinnost chodit nahé. Strana také prosazoval­a namísto ženských kvót zavedení kvóty na lenost a zrušení letního času.

 ?? Jeden z plakátů satirickéh­o hnutí PARTEI. FOTO ISTVÁN LÉKO ?? Za čisté Sasko.
Jeden z plakátů satirickéh­o hnutí PARTEI. FOTO ISTVÁN LÉKO Za čisté Sasko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia