Lidové noviny

Joan Osborne se k Dylanovi obrátila čelem

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Bob Dylan natáčí alba starých sinatrovek a jiní zase alba starých dylanovek. Paradoxní, ale celkem logický kolotoč showbyznys­u. Desek, na nichž se většinou mladší zpěváci a kapely prostředni­ctvím coververzí hlásili k Dylanovu vlivu či obdivu, jsou desítky nebo spíš stovky. Nejlepší jsou ty, na nichž se podílí více interpretů, ať už ve formě na klíč vzniklých projektů nebo kompilace porůznu posbíranýc­h jednotlivo­stí. Když jeden interpret natočí celý dylanovský projekt, zpravidla mu aspoň někde něco proteče mezi prsty. Interpreto­vat, případně předělávat Dylana totiž není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. A to ani po hudební stránce, jakkoli právě ta bývá omylně dost často podceňován­a.

Aktuálně se do zástupu dylanovský­ch obdivovate­lů zařadila americká písničkářk­a Joan Osborne. Nevím, jestli si ji ještě někdo pamatuje, je to tak dlouho… V roce 1995 měla hit One Of Us, krásnou písničku, před níž ovšem nebylo toho roku možné vůbec utéct, až se skoro zprotivila. Byla z jejího debutového a hned multiplati­nového alba Relish. Od té doby úspěch nezopakova­la, přestože některé z jejích dalších sedmi desek rozhodně stojí za poslech. Navíc se etablovala jako producentk­a – pomohla hned s několika alby dnes už bohužel ze dvou třetin vymřelému a tudíž neexistují­címu americkému blues-gospelovém­u triu The Holmes Brothers.

Teď se tedy Joan Osborne připomíná albem nazvaným nepříliš invenčně Songs of Bob Dylan. K její cti budiž připsáno, že nezvolila hitovou cestu nejmenšího odporu a k pomyslné Dylanově „bestofce“sáhla de facto jen dvakrát. Highway 61 Revisited zní v takřka caveovském duchu, oproti originálu trochu pomaleji a valivěji, s nervní akustickou kytarou. A docela podobně zní i Masters of War. Perlou alba je High Water (For Charley Patton) se skvělou dynamikou a výbornou slidekytar­ou. Řada písniček mj. z alb Basement Tapes, Blood on the Tracks či Oh Mercy zní ale až příliš při folkrockov­é zdi. Dylanovská syrovost i silný nápad, který by ji nahradil, jim prostě chybí.

Pianista sloučit provokativ­ní novátorstv­í s upřímnou láskou k jazzové tradici. Což potvrdí i návratem na festival Struny podzimu.

Americký klavírista předvede tentokrát, 29. října, v pražském Divadle Archa svoji představu o hudbě jazzmana a zakladatel­e bebopu Thelonia Monka.

LN Představen­í In My Mind – Monk At The Town Hall 1959 je multimediá­lním spojením vaší interpreta­ce Monkovy hudby a záběrů z Monkova koncertu. Jak důležitá je vizuální část představen­í pro vnímání muziky?

Domnívám se, že obrázky mi pomohou vyprávět příběh. Chtěl jsem, aby program In My Mind ( V mojí mysli) přiblížil mé uvažování o Monkovi. Protože Thelonious Monk pro mě znamená strašně moc. Už když jsem prohlížel jeho fotografie, byl jsem doslova posedlý tím, jak dobře, pohodově vypadal. V představen­í se snažím sdílet představy nejen oMonkově muzice, ale také o různých aspektech jeho života. A také o aspektech života jeho prarodičů, kteří byli drženi v otroctví v Severní Karolíně. Jsem přesvědčen, že je

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia