Lidové noviny

I bez klauna by Toho bylo dost

- MARCEL KABÁT

Filmový horor To natočený podle bestseller­u Stephena Kinga je především nostalgick­ou vzpomínkou na dávné časy, kdy ještě děti chodily ven. Nejlépe funguje, když se nesnaží strašit.

Pokud by dnes chtěl některý filmař opravdu radikálně vystoupit z řady, natočil by film o hodném, veselém a bezelstném klaunovi. Protože něco takového je nepochybně to poslední, co diváci od chlapíka s žertovně pomalovano­u tváří očekávají.

Pennywise, tančící klaun, kterého před více než třiceti lety stvořil spisovatel Stephen King, patří k těm nejznámějš­ím úchylným klaunům v populární kultuře. Je to jen jedna z podob záhadné zlé entity, která v městečku Derry každých dvacet sedm let vyrazí ubližovat dětem a živit se jejich strachem.

„To“přebývá ponejvíce v kanalizaci, odkud také Pennywise vykoukne na první oběť v Kingově příběhu – šestiletéh­o George, který si v proudu vody po mohutném lijáku pouští papírovou loďku.

Smolaři a nadpřiroze­no

Georgovo zmizení zasáhne celou jeho rodinu, ale nejvíc se trápí jeho bratr Billy, protože ten ho samotného ven poslal. Jedenáctil­etý Billy je členem dětské party Smolařů (či Nul), šesti kluků a jedné holky, drsně šikanovaný­ch staršími spolužáky. Každý ze Smolařů má ještě nějaké své osobní trauma, to nejtěžší Beverly, jejíž otec je na ni velmi nezdravě fixovaný a její dospívání je proto utrpením.

Je tu tedy celá paleta hrozeb a děsů, jimž musí dětská parta čelit, přičemž nadpřiroze­né „To“se jeví jako metaforick­á podoba ostatních trápení. Je ale stejně reálné a nebezpečné jako ty běžné, všednodenn­í děsy.

Vypuštěné scény

Kingův příběh se odehrává ve dvou časových rovinách. Dětští hrdinové bojují se zlem nejprve v 50. letech a znovu se s ním pak utkávají jako dospělí v 80. letech, tedy v době, kdy kniha vyšla. Filmová adaptace (zatím) použila jen „dětskou“rovinu předlohy, ovšem adekvátně ji posunula – malý George tedy zmizí v roce 1988 a hlavní část příběhu se pak odehrává v létě 1989. Není to sa- mozřejmě jediná změna. Kingův román je opravdu tlustá bichle, a tak bylo nutné ledacos zredukovat a vypustit. (Mimo jiné také scénu, kvůli níž by film musel být do 18 let nepřístupn­ý a je otázka, jestli by to stačilo.)

To, co zbylo, je svým způsobem povedený, ale také trochu nešťastný útvar. Vlastně už chybí (respektive přebývá) jen málo, a mohl by se promítat na festivalu dětských filmů: režisér Andy Muschietti vytvořil příjemnou studii dětské party s výraznými hrdiny a zajímavou dynamikou, navíc s nádechem nostalgie po časech bez monitorů a mobilních telefonů, kdy děti ve volném čase skákaly do vody a prolézaly všelijaká krajně nebezpečná místa.

Jak vyděsit dospělé

Zdánlivá dětská bezstarost­nost působivě kontrastuj­e se soužením, které členové party mají, každý sám i všichni dohromady. Tato rovina příběhu by nejspíš obstála i sama o sobě, bez okázale strašideln­ých pasáží, a bylo by také jasnější, pro jaké publikum je určena.

Hororové momenty, počínaje uhryznutou dětskou rukou ještě před úvodními titulky, totiž snímek přece jen diskvalifi­kují pro publikum ve věku jedenáctil­etých hrdinů. Zároveň je však otázka, zda jsou dostatečně rafinované, aby vyděsily to dospělé. Jak známo, a potvrzuje to i Kingův příběh, příšery se živí strachem – a nevzbudí-li ho, hynou. Bez ohledu na to, kolik mají zubů.

To

 ?? Nebýt hororových scén, mohl by se snímek To promítat na festivalu dětských filmů. FOTO VERTICAL ENT. ?? Povedený i nešťastný film.
Nebýt hororových scén, mohl by se snímek To promítat na festivalu dětských filmů. FOTO VERTICAL ENT. Povedený i nešťastný film.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia