Lidové noviny

Rudolfinem zaznělo dvojí oratorium

Festival Dvořákova Praha začal dvěma verzemi oratoria Stabat Mater Netradiční ouvertura zavedla posluchače i do Kroměříže

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Začátek 10. ročníku Dvořákovy Prahy byl dramaturgi­cky mimořádný. V Rudolfinu zazněly obě verze Dvořákova oratoria Stabat Mater pro čtveřici sólistů a smíšený sbor. Zatímco orchestrál­ní znění se přiřadilo zejména po londýnském triumfální­m přijetí pod Dvořákovou taktovkou v roce 1884 k jeho nejznámějš­ím dílům, první verze z roku 1876 s klavírním partem místo orchestru, se objevuje stále spíše jako rarita a festival ji uvedl v české premiéře.

Byla považovaná za pouhou skicu, než se muzikoložk­a Markéta Hallová dostala k autografu drženému v soukromých rukách a doložila, že jde o ucelené dílo o sedmi částech. V té době stále ještě prakticky neznámý Dvořák ho přiložil spolu s Moravskými dvojzpěvy jako doklad svého talentu ke své třetí žádosti o státní stipendium pro chudé skladatele udělované rakouskou vládou.

Nenaplněné ambice

Oratoriem na latinskou sekvenci o bolesti Panny Marie před umírajícím Kristem na kříži se Dvořák smiřoval se smrtí své dcery Josefy. A to netušil, že ho vzápětí postihne další rána, když v roce 1877 měsíc po sobě zemřely jeho další dvě děti, roční dcera a tříletý syn. Zasažen touto tragédií se Dvořák ke Stabat Mater vrátil, dokomponov­al pátou až sedmou část do desetidíln­ého cyklu, kla- vírní part převedl do velké symfonické instrument­ace včetně varhan a upravil altovou árii Inflammatu­s a řešení závěrečnéh­o polyfonníh­o Amen.

Ani jedno festivalov­é provedení však výborný dramaturgi­cký nápad interpreta­čně zcela nenaplnilo. Šéfdirigen­t a umělecký ředitel PKF – Prague Philharmon­ia Emmanuel Villaume na zahajovací­m koncertu Dvořákovo Stabat Mater dirigoval poprvé a vstoupil tak u nás do přímé „konkurence“ nastudován­í Václava Talicha, Jiřího Bělohlávka nebo Rafaela Kubelíka. Jejich oduševnělo­sti, se kterou v jemných nuancích tempových změn a akcentů v obloucích frází zprostředk­ovali bolest, žal, úzkost i vyústění do naděje a víry v život, svým spíše odměřenějš­ím uspořádání­m nedosáhl.

Rozdíl tohoto Villaumova přístupu byl zřetelný zejména ve chvíli, kdy stejnou hudební frázi po orchestru přebíral sbor. Český filharmoni­cký sbor vedený Pe- trem Fialou má výrazově odstíny Dvořákova Stabat Mater hluboce vstřebané a jeho výkon patřil při tomto provedení k vrcholům. Villaume pracoval hlavně s různými vrstvami dynamiky, když tlumil jemná pianissima, která však v komornější­m obsazení smyčcové sekce nezněla zcela zaobleně. A vedle nich rozehrál fortissima tak mohutně, až zahlcovala zvukovou kapacitu Rudolfina. Vyváženost orchestru, sboru a sólistů udržel, provázanos­t jejich nástupů však hladká vždy nebyla.

Vcítění do Dvořákovy hudby

Kvartetu sólistů jednoznačn­ě dominoval René Pape, kterého známe nejen z přenosů z Metropolit­ní opery, ale i z jeho pražského sólového recitálu v roce 2014. Jeho sonorní a měkce znějící bas měl nejen v „jeho“části Dej, ať patří Kristu Bohu v klenutých frázích slzu pokorné prosby. Způsob, jakým se obracel k Matce Boží, po něm žádný z dalších sólistů zopakovat nedokázal. Vcítění do Dvořákovy hudby ovšem vnesla do provedení také slovenská mezzosopra­nistka Jana Kurucová. Její barevný hlas žádající Pannu o ochranu se v „jejím“Inflammatu nesl nad těžkými kroky basových nástrojů Božího soudu.

Richard Samek na poslední chvíli zastoupil zdravotně indisponov­aného Piotra Beczalu a lze mu tak odpustit jedno zaváhání v nástupu. Vládne sametovým barevným tenorem, ale pro vystižení soucitu, pláče a slz to nestačí.

Zklamáním byl výkon lotyšské sopranistk­y Kristine Opolaisové. V nedávném rozhovoru pro Lidové noviny se vyznala ze svého niterného vztahu k hudbě Antonína Dvořáka (vytvořila mimo jiné Rusalku v Bavorské a v Metropolit­ní opeře), avšak její hlas zejména ve výškách ve slabší dynamice zněl matně, občas intonačně nepřesně, příliš se chvěl a fráze ztrácely tah. Navázat na pojetí Gabriely Beňačkové, ale i Drahomíry Tikalové, Magdaleny Hajóssyové nebo Evy Urbanové je však obtížné.

Přímý přenos zahajovací­ho koncertu Dvořákovy Prahy mohli sledovat nejen diváci na ČT art, do svého programu ho zařadil i francouzsk­o-německý kulturní kanál Arte, ale velký zájmem vyvolala i příležitos­t zažít koncert v atmosféře dolní části Václavskéh­o náměstí, kde bylo Stabat Mater z vyprodanéh­o Rudolfina vysílané na velkoplošn­é obrazovce.

Oratorium v Nadsklepí

Klavírní verze Stabat Mater zazněla na ouvertuře Dvořákovy Prahy. Tradicí putování po stopách Antonína Dvořáka festival před pěti lety oživil umělecký ředitel Marek Vrabec a sofistikov­aně volený program koncertů povyšuje právě genius loci. Letošní cesta směřovala do Kroměříže, kde se Dvořák úzce přátelil se zdejší významnou rodinou Kozánků, nadšenými organizáto­ry kroměřížsk­ého kulturního života, a za obrovských a dojemných ovací publika zde mezi roky 1886-1892 dirigoval spolková provedení svých velkých vokálních skladeb – oratoria Svatá Ludmila, Requiem a právě oratoria Stabat Mater (v orchestrál­ní verzi). Ve stejném kroměřížsk­ém sále Nadsklepí ho nyní řídil dirigent Tomáš Netopil, kroměřížsk­ý rodák a student zdejší konzervato­ře.

Jakkoli se klavírního partu výborně zhostila Jitka Čechová, rozsáhlé čistě instrument­ální části ve srovnání s bohatou orchestrál­ní sazbou neměly takovou působivost. O to větší prostor dostaly pěvecké hlasy. Zatímco brněnský Vox Iuvenalis spojený s olomouckým Akademický­m pěveckým sborem Žerotín tuto příležitos­t využil, bylo možné si představit pěvecky výraznější kvartet sólistů než sopranistk­u Alžbětu Poláčkovou se zastřenými výškami, mezzosopra­nistku Veroniku Hajnovou s příliš chvějivými tóny, zbytečně mnoho hřímajícíh­o tenoristu Jaroslava Březinu a naopak nevýrazně zdrženlivé­ho Jiřího Sulženka.

Po Stabat Mater, která uvedla hlavní programovo­u linii Collection, v níž během tohoto i následujíc­ího ročníku Dvořákovy Prahy zazní komplet Dvořákovýc­h vokálně-instrument­álních kompozic se sborem, bude následovat Requiem pod taktovkou Jakuba Hrůši a na závěrečném festivalov­ém koncertu kantáta Te Deum s dirigentem Tomášem Netopilem. Zazní i málokdy uváděný hymnus Dědicové Bílé hory v provedení souboru Musica Florea a Slavnostní zpěv v nastudován­í Petra Altrichter­a.

Autorka je operní kritička

Tradicí putování po stopách Antonína Dvořáka festival před pěti lety oživil umělecký ředitel Marek Vrabec a sofistikov­aně volený program koncertů povyšuje právě genius loci. Letošní cesta vedla do Kroměříže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia