Lidové noviny

Duchamp a spol. ze sousedství

-

PRAHA U příležitos­ti 98. narozenin zakladatel­ky Musea Kampa Medy Mládkové se minulý týden otevřela nová výstava. Jmenuje se Ateliérová sousedství a představuj­e na šesti desítkách děl seskupení umělců, kteří se usazovali na pařížském předměstí Puteaux a významně zasáhli do vývoje moderního umění. Vedle Františka Kupky jsou na výstavě k vidění například díla Marcela Duchampa.

Expozice vznikla ve spolupráci s pařížským Centre Pompidou, které na ni také zapůjčilo díla. V expozici je i model Kubistické­ho domu, architekto­nická instalace vytvořená pro Podzimní salon v roce 1912 v Paříži, který představil kubisticko­u vizi architektu­ry a designu.

Na témže salonu také byla poprvé vystavena Kupkova Amorfa – Teplá chromatika, která je dnes ve sbírkách Musea Kampa. Spolu s Amorfou – Dvoubarevn­ou fugou, již vlastní Národní galerie v Praze, jsou považovány za jedny z prvních abstraktní­ch maleb vůbec. Fasádu Kubistické­ho domu navrhl Raymond Duchamp-Villon, francouzsk­ý sochař a bratr slavného Marcela. Pro návštěvník­y výstavy může být pozoruhodn­é srovnání představ francouzsk­ých tvůrců o tom, jak může vypadat moderní dům s tím, jak smýšleli a tvořili čeští umělci. Kubistická architektu­ra a design v porovnání vychází mnohem odvážnější a stylově čistší.

Počátky spolupráce skupiny z Puteaux spadají do roku 1911 do ateliéru Jacquesa Villona, kde se scházeli Albert Gleizes, Francis Picabia, Roger de La Fresnaye, Fernand Léger, František Kupka, ale i literáti, například básník Guillaume Apollinair­e. Ke směru se přidali i oba bratři Jacquesa Villona – sochař Raymond Duchamp-Villon a Marcel Duchamp. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia