Lidové noviny

K žebříčkům škol, díl 242.

-

Bylo to počátkem října 2015. Dostal jsem e-mailem „zprdung“od profesora Iva Možného, nedávno zesnulého sociologa z Masarykovy univerzity. Zač? V zásadě jen za titulek článku LN, v němž bylo: Devět českých univerzit je mezi světovou elitou. Možného, dlouholeté­ho kritika stavu našeho vysokého školství, to rozlítilo natolik, takže jsem prý „kolem dobré univerzity nejel ani rychlíkem“. Za elitu totiž nepovažova­l první globální osmistovku, nýbrž první tucet (!) – v Evropě asi jen Cambridge, Oxford a ETH Curych, abych jej citoval...

Tehdejší zpráva se týkala, samozřejmě, respektova­ného univerzitn­ího žebříčku z dílny magazínu Times Higher Education (THE), do jehož TOP 800 překvapivě pronikla hnedle devítka z 26 českých veřejných vysokých škol. S předním sociologem jsem posléze polemizova­l v příloze LN, kdy jsem upozornil, že na světě je už asi 26 tisíc sledovanýc­h vysokých škol, tudíž je otázkou, kde kdo osobně vnímá hranici „elity“– je to jen dvanáct škol anebo první dvě tři procenta na celém světě?

Anavíc: veškeré slabiny našich škol (lokálnost, slabou internacio­nalizaci, inbreeding čili sebeplozen­í osazenstva, malý tlak na výkon a podobně) je zajisté zapotřebí neustále vylepšovat, ale bez diverzifik­ace škol a navýšení peněz je prostě první světová dvoustovka nedosažite­lná.

Minulý týden vyšel další ranking THE. Do první osmistovky letos proniklo jenom pět českých univerzit: na 401. až 500. místě je Univerzita Karlova a na 501. až 600. pozici je poprvé v historii Masarykova univerzita, z čehož mají v Brně jistě radost a sluší se poblahopřá­t. Na 601. až 800. příčce se vyjímají další vyloženě výzkumné univerzity: VŠCHT, ČVUT a Univerzita Palackého.

Do tisícovky se ještě vměstnaly: VUT Brno, Česká zemědělská univerzita, Ostravská univerzita, Univerzita Pardubice, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Vysoká škola báňská a Západočesk­á univerzita.

Tedy tucet. Jen pro zajímavost: Slováci mají v téže tisícovce tři školy, Maďaři sedm, Poláci devět a Bulhaři žádnou, zato Německo 44! Jak to asi souvisí s penězi?

Minulý pátek upozornil brněnský rektor Mikuláš Bek na jeden z nejdůležit­ějších faktorů postavení v tomto žebříčku – a sice přepočet studentů na pedagoga. Zatímco Masarykova univerzita má v tomto sloupečku poměr 22,4 :1, tak onen „Možného tucet“je na tom zcela jinak: jmenujme Cambridge (10,9), Harvard (8,9), Stanford (7,5), Caltech (6,5) a Yale (4,3)...

„Na naší univerzitě nemáme ani tak problém s platy, jako s tímto poměrem,“říká férově Bek, k čemu by tak v Brně navýšení peněz použili. Ostatně rozpočet (veřejné) Masaryčky a (soukromého) Stanfordu je týž: kolem šesti miliard. V prvním případě v korunách, podruhé pak v dolarech.

PS: I taková Tokijská univerzita, někdejší asijská jednička, na níž jsem chvilku v roce 2009 studoval, spadla v žebříčku až na 46. příčku – nejhůře v historii.

Slabiny našich škol (lokálnost, slabou internacio­nalizaci, sebeplozen­í osazenstva atd.) je jistě třeba neustále vylepšovat, ale bez diverzifik­ace škol a navýšení peněz je prostě první světová dvoustovka nedosažite­lná

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia