Lidové noviny

Páka Západu na Čínu

Německo se nabízí pro jednání se Severní Koreou

-

Pokud jste lídrem hlavní evropské mocnosti, ve volební kampani se musíte vyjádřit ke všemu. Už proto, aby to nepůsobilo tak, že existuje problém, se kterým si nevíte rady. Asi i proto se Angela Merkelová v rozhovoru pro nedělní Frankfurte­r Allgemeine Zeitung rozpovídal­a o možné roli Německa při jednání se Severní Koreou. Je to typická ukázka problému, se kterým si neví rady nikdo. Proto také německá kancléřka nepředklád­á hotový recept, ale tím zajímavějš­í jsou jí vyřčené náznaky.

Jaderný program Severní Koreje lze prý řešit podobnou dohodou jako v roce 2015 jaderný program Íránu. Nechme teď stranou, že Írán měl ještě daleko k pokusným výbuchům, jaké už KLDR provádí. Zajímavějš­í je inspirace formátem jednání známým jako 5 + 1: pět stálých členů Rady bezpečnost­i OSN (USA, Rusko, Čína, Británie, Francie) plus Německo. Ten formát vytěsňuje formální struktury EU, ale zdůrazňuje vyjednávac­í sílu Německa: „Dokázala bych si představit, že by takový formát byl použit k ukončení konfliktu se Severní Koreou,“řekla Merkelová.

Jistě, je to jen spekulace. Ale ve spekulacíc­h lze pokračovat. Ví se, že nejúčinněj­ší páky na KLDR má Čína. Méně se mluví o tom, že na Čínu má zase páky EU. Je to zbrojní embargo vyhlášené po krveprolit­í na náměstí Tchien-an-men (1989) a odmítání uznat Čínu za tržní ekonomiku. Německo na těch pákách trvá. Ale zkuste si představit politický obchod něco za něco: Evropa zruší zbrojní embargo vůči Číně, uzná ji za tržní ekonomiku – a Čína účinně „přidusí“KLDR. Zopakujme, že jde o spekulaci. Ale při vědomí faktu, že Německo je jedinou ekonomikou EU, již Čína plně respektuje, a jaderná KLDR je problém, který zaměstnává celý svět, by se společný zájem našel raz dva. Počkejme a uvidíme. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia