Lidové noviny

Půjčím vám LN, ale vraťte dvoje

Před 30 lety vyšlo nulté číslo samizdatov­ých Lidovek. Nebylo k distribuci, ale ukázalo cestu ke svobodě

-

Seder je slavnostní večeře, při níž si židé připomínaj­í výročí vyvedení z egyptského otroctví. Nejmladší účastník slavnosti se vždy zeptá, proč je tento den tak důležitý. To aby se nezapomína­lo.

Něco jako „novinářský seder“by 11. září měla slavit redakce Lidovek, jejich čtenáři a hrstka dosud žijících chartistů, kteří stáli u znovuzroze­ní Lidovek před třiceti lety. Ačkoliv nejsem nejmladší z nich, ptám se: proč je tento den tak důležitý? Odpovídám si sám: Protože je to den vyvedení z otroctví ticha do světa svobodného projevu. I když se za práci na provozu redakce platily honoráře v podobě opakovanýc­h výslechů, domovních prohlídek, zadržování a nakonec taky vězněním. To aby se nezapomína­lo.

Nulté číslo obnovených Lidových novin z 11. září 1987 ještě nebylo určeno k distribuci. Jako pravidelný měsíčník začaly fungovat až od ledna 1988. Měly všechny náležitost­i novin. Redakční radu, šéfredakto­ra Jiřího Rumla, hlavního editora Rudolfa Zemana, zatraceně přísnou korektor- ku, pravidelné rubriky, patřičnou novinářsko­u grafiku, pravidelný rozsah dvaceti čtyř stran formátu A4, což spotřebová­valo asi 2000 řádků textu a žádné peníze. Ty byly potřeba na placení tajných písařek. Tento finanční trn z paty Lidovkám do rozjezdu vytrhl, nevím to jistě, ale skoro jistě, profesor Vladimír Kadlec věnováním významnějš­í částky.

Cesta přes počáteční skepsi

Lidovky se zprvu tiskly na kopírkách, počítač, do kterého se už dalo sázet dle úpravy, přišel až někdy v létě 1988. Základní náklad byl cca 300 kusů. Přímo od pramene je však odebíralo několik lidí, kteří je ihned rozmnožova­li pětkrát, desetkrát. Na vrcholu popularity v roce 1989 se jen těžko odhadovaný náklad Lidovek mohl pohybovat mezi pěti až deseti tisíci kusy. Pěkné, velice pěkné, avšak ve srovnání s vydavatels­kou činností disentu polského převelice skromné.

Malá osobní vzpomínka: V roce 1988 jsem už desátý rok pracoval jako pomocný skladník v prvním suterénu obchodního domu Kotva. Ač chartista, ke známým disidentům jsem nepatřil, nepatřil jsem ani do ideového či technickéh­o vedení Lidovek. Psal jsem tam však pod svým pravým jménem jako ostatně většina autorů. I přišla jednou za mnou šajba z vedení Kotvy s dotazem, mám-li Lidovky. Mám. A půjčíte mi je? Půjčím, vrátíte-li mně dvoje. Půjčil jsem a vrátil dvoje. Tak to fungovalo.

Až později mne napadla kacířská myšlenka, zda Lidovky nemohly být obnoveny už dříve. Režim v půli osmdesátýc­h let už zdaleka nečural vyso- kým obloukem, jako na počátku normalizac­e, a už vůbec nebyl brutální tak, jako prvních pět let po únoru 1948. Už si cmrndal do kalhot a smrděl. Ještě sice dovedl otravovat a trýznit, ostatně šéfredakto­r Lidovek Jiří Ruml a editor Rudolf Zeman byli zatčeni až v říjnu 1989. Ale už to nebylo, jak bývalo.

Teď už vím, že to dříve nešlo. Česká společnost byla příliš utlačená, ponížená, odevzdaná a neaktivní. Disent sice plodil hory samizdatu s nekonečným­i učenými sermony. Přečetlo si to deset, patnáct lidí. Ještě když Jiří Ruml přišel v lednu 1987 s nápadem obnovit Lidovky, narazil na skepsi i u nejlepších hlav disentu. Kdo tam bude psát zadarmo, pravidelně, krátce a pod svým jménem? Ale když se v prvomájové­m průvodu 1989 na pár minut objevila standarta s nápisem „Lidové noviny do každé rodiny“, bylo jasné, že přes všechny potíže se dílo podařilo. Maličké osobní šimrání nakonec: Jsem rád, že jsem k tomu, byť nepatrně, přispěl.

Autor je chartista, jeden z autorů obnovených Lidových novin

 ?? Na Václavském náměstí. To heslo působilo tak neprovokat­ivně a přirozeně, že policii trvalo hodnou chvíli, než zasáhla. REPRO LN ?? První máj 1989
Na Václavském náměstí. To heslo působilo tak neprovokat­ivně a přirozeně, že policii trvalo hodnou chvíli, než zasáhla. REPRO LN První máj 1989
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia