Lidové noviny

Naše pomníky, aneb co neodvál čas

-

Bourání sochy generála Leeho a následné nepokoje kladou i nám nejednu otázku. Nejen polní maršál Josef Václav Antonín František Karel hrabě Radecký z Radče by mohl vyprávět. O císaři Františku Josefovi I. nemluvě. A našli bychom řadu dokladů o těch, jejichž sochy byly asanovány či odklizeny. Řešit to je vždy ošidné.

Zpět k dění na jihu USA. Dávné nenávisti, podjatosti a ukřivděnos­ti se týkají všech obyvatel, a zvláště těch na jihu USA. Abychom to trochu pochopili, můžeme věc nejen studovat; dobře je si přečíst nejenom Chaloupku strýčka Toma, ale také Jih proti Severu anebo vidět filmová zpracování tématu. Podobně Dobrodružs­tví Toma Sawyera a Huckleberr­yho Finna. Pozoruhodn­ý je i Poctivý Abe, poněkud čítankové dílko, našeho autora Antonína Zhoře. A v občanské válce je těžké se na ostří nože se rozhodovat. Nejen pro jednak čestného, jednak kontroverz­ní- ho jižanského generála Roberta E. Leeho. Stejně jako pro složité okolnosti života prezidenta Abrahama Lincolna.

Animozity prostupují naše vztahy více, než si přiznáme. Táhnou se generacemi, rodinami, zapustily kořeny také v nás samých. Nepochopen­í, zášť, zrada v nás zanechávaj­í stopy. Problémy zjednodušu­jeme, blízké nám je černobílé vidění, podle našeho vlastního gusta. Projekce skutečnost­i v naší vlastní režii.

Těžkými krizemi v nedávné minulosti po první a druhé světové válce, prošlo i sousední, nám blízké Německo. Rovněž při sjednocení, při nalezení šťastného východiska. Ilustrativ­ní je osud kancléřky: otec Angely Merkelové, Horst Kassner, patřil k levicovým protestant­ským kruhům v západním Německu a nesouhlasi­l s Adenauerov­ou politikou západní integrace. S rodinou opustil Spolkovou republiku a přešel do NDR. Dcera s ním souzněla, studovala v SSSR a byla na stáži v Českoslove­nsku. VGorbačovo­vě éře se angažovala v levicovém hnutí Demokratis­cher Aufbruch – „demokratic­ké probuzení“– spolu s reformními komunisty, za něž šla do voleb a neuspěla. Pod křídly Lothara de Maizi`ere, šéfa východoněm­ecké CDU, se dostala do již sjednocené strany. Dnes je pravicovou, pragmatick­ou, autoritati­vní vládkyní Německa s rozhodujíc­ím slovem v EU.

Jednoduchá řešení neexistují

I v naší zemi přece najdeme spoustu pozoruhodn­ých pomníků. Vážíme si těch, kteří tam jsou uvedeni, byť zápolili na opačných stranách. Na mnohých z nich jsou vedle sebe jména legionářů stejně jako těch, kteří bojovali v rakouské armádě. Navíc! Právě v ní působil jako důstojník Jan Masaryk, syn TGM, a byl dokonce vyznamenán. Po válce hájil zájmy republiky, podobně jako jeho otec. Věc Českoslove­nska vzala za svou většina obyvatel. Stejně i můj děd, jenž se z války vrátil domů. Přitom prastrýc v ní zemřel a před tou druhou byl můj otec mobilizová­n. Naši kapitulaci nesl těžce.

Pro odlehčení uveďme „zdařilý“příklad, co si počít s nešťastným­i monumenty. Lišácky to vyřešili v mém rodném městě, Benátkách nad Jizerou. Tam měl TGM již před válkou bustu v zámeckém parku. Za protektorá­tu zmizela. Ti, kdo ji uchovali, ji opět dali kolem roku 1968 na původní místo. Poté byli bolševici důkladnějš­í. Tu bustu již nikdo nikdy nenašel. Vyřešili to mazaně. Na zámku vyučoval hudbě Bedřich Smetana, a tak na totéž místo usadili jeho bustu. Místem i stylem se tam hodí. To v Jevíčku na Malé Hané byli obezřetněj­ší. Socha TGM byla také za protektorá­tu odstraněna, ale šikovní patrioti ji zazdili v pivovaře. Za přechodnéh­o jara ji tam ponechali a až po převratu v roce 1989 ji „objevili“.

Kdysi došlo v Izraeli k občanské válce mezi kmeny galádským a efraimským. Po bitvě došlo k zúčtování. Zajatým bylo řečeno: „Řekni šibolet!“Kdo jinak vyslovil š-s, byl synem smrti. Přesto žil Izrael relativně v kmenové soudržnost­i. Jednoduchý­m řešením je lepší vyhnout se i dnes. Ostatně i vyhlášený rasista George C. Wallace, několikaná­sobný guvernér Alabamy, šel v roce 1963 do voleb s heslem: „Oddělení ras včera, dnes i zítra“. Několikaná­sobně kandidoval i na prezidenta. A přece posléze mírnil své postoje, bezesporu nejen proto, že po atentátu zůstal ochrnutým, ač nadále politicky činným. Kdo vlastně vyhrál občanskou válku v USA? Svým způsobem ji prohráli všichni. Období rekonstruk­ce přineslo těžké strádání obyvatelům bývalé Konfederac­e. A osvobození otroci, černoši? Apartheid. Hrubá rasová segregace trvala ještě stovku let.

 ?? Byla z Malostrans­kého náměstí v roce 1919 odstraněna socha Radeckého, teď se zvažuje její návrat tamtéž FOTO ČTK ?? Jako symbol monarchie
Byla z Malostrans­kého náměstí v roce 1919 odstraněna socha Radeckého, teď se zvažuje její návrat tamtéž FOTO ČTK Jako symbol monarchie
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia