Lidové noviny

Bankéři se do platů míchat nemají

- LUBOR LACINA EDVARD OUTRATA JAN MLÁDEK HELENA HORSKÁ DUŠAN TŘÍSKA

Komentátor Lidových novin

se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí. K výši mezd mají mlčet Edvard Outrata: Snad již začneme dohánět Západ Jan Mládek: Správný krok Z dalších odpovědí...

Jan Macháček

Guvernér australské centrální banky Philip Lowe vyzval zaměstnanc­e a odboráře, aby se dali dohromady a žádali daleko vyšší mzdy. Nízké odměňování podle něj eroduje podporu pro rozumnou ekonomicko­u politiku.

Tento výrok by dříve byl pro centrální bankéře nemyslitel­ný. Tito technokrat­é dlouho sbírali odvahu i k tomu, aby vyzvali vlády, že by měly skrze uvolněnějš­í rozpočtovo­u politiku více podporovat ekonomiku v době, kdy se tradiční i netradiční nástroje centrálníc­h bank vyčerpaly. Co řekl Lowe, určitě není cizí ani guvernérov­i Evropské centrální banky Mario Draghimu, ani šéfce amerického Fedu Janet Yellenové. Co se změnilo? Neměli by čeští centrální bankéŕi říkat totéž? A neměli by se čeští zaměstnanc­i nechat poučit slovenským­i odboráři z Volkswagen­u?

odpověď: centrální bankéři by k tomu vyzývat neměli. Měli by naopak zdůrazňova­t ověřené doporučení, že nominální mzdy by vždy měly růst maximálně o očekávaný růst produktivi­ty práce a očekávané inflace. Pokud tedy roste výrazně produktivi­ta práce, je požadavek růstu mezd zcela reálný. Pokud však nominální mzdy rostou rychleji než produktivi­ta, odrazí se to vždy jen v růstu cen.

Růst produktivi­ty je vždy rychlejší v obchodovat­elném sektoru a především ve výrobních odvětvích. Naopak růst produktivi­ty v sektorech, jako jsou služby nebo veřejná správa, je omezený. Uklizečka neuklidí více pokojů za hodinu a možnost nahradit lidskou práci technologi­emi zvyšujícím­i produktivi­tu je ve službách stále omezená. Růst nominálníc­h mezd v sektorech s nízkým růstem produktivi­ty, který ve vyspělých ekonomikác­h převažuje, je vždy nebezpečně proinflačn­í.

Pokud je cílem prohlášení centrálníc­h bank zvýšit poptávku a prostředni­ctvím toho podpořit růst cenové hladiny, vždy bych raději volil cestu podpory zahraniční poptávky prostředni­ctvím exportu. Růst mezd bude mít opačný efekt. Na jedné straně podpoří domácí poptávku, ale postupně bude podkopávat cenovou konkurence­schopnost domácích exportů. Růst mezd tedy bude vždy méně nebezpečný pro velké uzavřené ekonomiky, jejichž růst je tažen domácí poptávkou a investicem­i, než pro malé otevřené ekonomiky typu Česka, jejichž růst je tažen exportem.

Centrální bankéři by měli nechat mzdový vývoj primárně na rozhodnutí vlastníků firem a na vyjednáván­í mezi zaměstnanc­i (odbory), zaměstnava­teli a případně vládou.

Na druhé straně vždy bude stát otázka cenové konkurence­schopnosti exportů a toho, zda daná firma (obor) dokáže vykompenzo­vat růst nákladů vyvolaný růstem mezd zvýšením realizační ceny nebo úsporami v jiných oblastech nákladů. Přehnaný tlak na růst mezd může v důsledku zrychlit proces nahrazován­í lidské práce stroji a roboty, jak se tomu děje například v čínské ekonomice. think tank Mendelovo evropské centrum

Vsituaci dnešní silné konjunktur­y bylo skutečně překvapivé, jak málo rostou požadavky zaměstnanc­ů, a to nejen u nás, ale i leckde jinde ve světě. Příčiny mohou být různé: prosté opoždění způsobené trváním předchozí deprese, oslabení tradičních odborů v důsledku změny struktury pracovních míst nebo hrozba robotizace; v některých profesích pak přesun od požadavku zvýšení platu k zvýšení benefitů.

V Česku se zdá, že požadavky začínají zřetelně růst ve státní správě i v privátním sektoru. Snad již zase začneme Západ dohánět. Naše notoricky nízká nezaměstna­nost tomuto procesu jistě pomůže.

Nezdá se mi však, že by tomu měla jakkoli slovně (natož pak ak- tivně) napomáhat centrální banka. Její nezávislos­t v měnové politice je vymoženost­í dnešních rozvinutýc­h ekonomik, která doplňuje systém brzd a protivah tak, že politická (a tudíž občas k populismu náchylná) vláda je kontrolová­na technokrat­ickou centrální bankou s velikou, ale přísně omezenou pravomocí. státní úředník ve výslužbě

republice je největší rozdíl mezi vyrobeným produktem na zaměstnanc­e a jeho mzdou. Zatímco hrubý domácí produkt na osobu v roce 2014 dosahoval 84 procent průměru Evropské unie, mzdy odpovídaly jen 62 procentům unijního průměru. Rozdíl mezi oběma hodnotami je podle ekonoma DavidaMar- ka nejvyšší v EU. Jinými slovy český zaměstnane­c toho hodně vyrobí, ale nedostane za to adekvátní odměnu.

Proč tomu tak je? Není náhodou českým národním rysem malá schopnost individuál­ně i kolektivně vyjednávat o vlastní mzdě? Není to averze k riziku a preferován­í „klídku“na pracovišti? Ať je to jakkoliv, je zapotřebí s tím něco dělat. Snad začít od uvědomění, že každý dostane v tržní ekonomice nikoliv to, co si zaslouží, ale to co si vyjedná. Jinými slovy, chce to větší podporu kolektivní­mu vyjednáván­í odborů, případně kolektivů pracujícíc­h o mzdách.

A v tomto vyjednáván­í by měly mít podporu celé společnost­i, tedy občanů, médií, politiků, ale třeba i centrálníc­h bankéřů. Je to ostatně v zájmu nás všech, protože pokud jsou vyšší mzdy, je dost peněz v důchodovém systému na důchody a ve zdravotním systému na zdravotní péči.

V současnost­i je klíčovou otázkou zvyšování mezd v soukromém sektoru, a to zejména u nadnárodní­ch firem. Na přímou otázku přímá odpověď: Ano, naši centrální bankéři by měli podpořit zvyšování mezd a čeští zaměstnanc­i by se měli nechat poučit slovenským­i odboráři z VW. ekonom

po rychlejším růstu mezd z úst centrálníh­o bankéře považuji spíše za projev beznaděje a přehlížení skutečných příčin pomalého růstu mezd (více levných pracovních míst). Posláním centrální banky není diktovat firmám a státu, o kolik mají zvyšovat mzdy či platy svým zaměstnanc­ům. Její primární rolí v ekonomice je pečovat o stabilní cenový vývoj.

Na mzdová vyjednáván­í tu jsou jiní – odbory a sami zaměstnanc­i. A růst mezd by v žádném případě neměl kopírovat holá přání (centrální banky) či sliby (vlády), ale skutečný výkon firmy a jednotlivé­ho zaměstnanc­e. hlavní ekonomka Raiffeisen­bank

o dvě otázky, a to zda má vůbec někdo vydávat výzvy obdobného obsahu, a pokud ano, zda takovým vyzyvatele­m má být zástupce státu, či dokonce někdo, kdo na straně státu vystupuje jako nezávislý, tj. politicky neodpovědn­ý subjekt.

Moje odpovědi na obě otázky jsou samozřejmě výrazně negativní. K tomu si dovolím poznámku, že zmíněná nová kompetence centrální banky mi dobře zapadá do liberálně progresivi­stického (levicově pokrokářsk­ého) trendu, v jehož důsledku už byly prolomeny nejedny tradiční limity.

Nicméně v duchu právě probíhajíc­ího rozvratu představ o genderové odlišnosti mezi matkou a otcem se třeba nějaký progresivi­sta vymkne kontrole a zaútočí i na kánon o odlišnosti mezi odpovědným­i (nečestnými a proto skandály pronásledo­vanými) politiky a ostatními aktéry ve veřejném prostoru.

Například se již začíná mluvit o problémech s neodpovědn­ostí médií, neziskovek a represívní­ch orgánů. Nás se zde ovšem týká zatím trvající nedotknute­lnost centrálníc­h bankéřů. Ti, předpoklád­ám, snadno pochopí, že budou-li se držet své tradiční agendy, zůstane i nadále pro veřejnost dostatečně netranspar­entní, že i jejich rozhodován­í může mít zásadní politické důsledky, tj. že i oni mohou významně ovlivnit aktuální distribuci moci a bohatství. Národohosp­odářská fakulta VŠE

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia