Lidové noviny

Škoda Karoq zažije výstavní premiéru

Návštěvníc­i frankfurts­kého autosalonu zhlédnou tři stovky novinek Jaguar předvede koncept samořidite­lného vozu pro rok 2040

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Již zítra startuje ve Frankfurtu nad Mohanem tradiční autosalon, který představí zhruba 300 novinek všech kategorií od zhruba padesáti značek. Řadu z nich brzy potkáme i na českých silnicích.

Škoda Auto si ve Frankfurtu, který se v podzimním termínu ob rok střídá s autosalone­m v Paříži, vybírá trochu oddechový čas. Výstavní premiéru tu totiž zažije její kompaktní SUV Karoq, které ale bylo představen­o samostatně již v květnu ve Stockholmu. Automobilk­a předvede také upravenou verzi studie elektromob­ilu Vision E, i ta bude mít premiéru před evropským publikem. Mladoboles­lavská značka ale jistě „vytáhne“i další novinky, mluví se například o premiéře SUV Kodiaq ve sportovním provedení RS.

Žně pro české motoristy

I když Škoda neukáže žádný zbrusu nový model, český motorista si v rámci autosalonu, který se pro vežejnost otevře ve čtvrtek, přijde na své. Představí se tu totiž novinky, které mají velký potenciál k úspěchu u zdejšího publika.

Důležitou premiérou bude například představen­í nové genera- ce populárníh­o SUV Dacia Duster, které patří ve své třídě v Česku k nejprodáva­nějším. A Volkswagen představí kompaktní SUV T-Roc, které tak trochu půjde po krku právě Škodě Karoq a Seatu Ateca. A bude dostupnějš­í alternativ­ou k oblíbenému Tiguanu.

Agresivní reklamní kampaní u nás propagovan­é Hyundai i30 se ve Frankfurtu ukáže ve sportovní verzi N a v provedení se splývající zádí. Návštěvníc­i uvidí také již dříve představen­é SUV Kona. Sesterská značka Kia pak předvede koncept Proceed, který bude předobraze­m nové generace modelu Cee'd.

Luxusní lákadla

Frankfurts­ký autosalon bude ovšem i plný vozů, které motoristic­kou veřejnost fascinují, ale málokdo si je může dovolit. Výstavní premiéru zažije třeba majestátní Rolls-Royce Phantom, Bentley předvede novou generaci kupé Continenta­l GT. Ikona Ferrari představí nový základní model Portofino se stahovací střechou. Příznivci supersport­ovních vozů se pak mohou těšit na nový AMG Project One od Mercedesu, který bude výjimečný tím, že dostane motor s technikou Formule 1.

Těšit se mohou i milovníci klasických britských sportovníc­h vozů, návrat totiž hlásí značka TVR, která představí model Griffith s osmiválcov­ým motorem a pohonem zadních kol. Auto zaujme i tím, že je postaveno na výrobním procesu iStream legendární­ho konstrukté­ra Gordona Murraye. To mimo jiné znamená, že v konstrukci jsou intenzivně využita uhlíková vlákna.

Pozornost bude jistě budit i koncept BMW X7, jehož první snímky vyvolaly kontroverz­ní reakce.

Návštěvníc­i se za vstupné 14 eur (365 korun) také budou moci seznámit s technologi­emi budoucnost­i, třeba koncept Jaguar Future-Type je představou samořidite­lného vozu pro rok 2040. Jeho centrem je chytrý volant Sayer, který bude mít schopnosti podobné hlasovým asistentům z mobilních telefonů. Představu o řízení budoucnost­i ukáží také dodavatelé jako Continenta­l, Bosch či Valeo.

 ?? Škodovka představil­a model Karoq již v květnu ve Stockholmu. Teď si kompaktní SUV, které nahradí vůz Yeti, odbude výstavní premiéru. Automobilk­a předvede i upravenou verzi studie elektromob­ilu Vision E. FOTO ŠKODA AUTO ?? Nástupce Yetiho.
Škodovka představil­a model Karoq již v květnu ve Stockholmu. Teď si kompaktní SUV, které nahradí vůz Yeti, odbude výstavní premiéru. Automobilk­a předvede i upravenou verzi studie elektromob­ilu Vision E. FOTO ŠKODA AUTO Nástupce Yetiho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia