Lidové noviny

Boj o reklamy vyjde stát na miliony

- MICHAL PAVEC

PRAHA Odstranit jeden billboard u dálnice může trvat desítky minut, možná až hodinu. Pokud jejich majitelé nezmění názor a podle zákona, který je od 1. září u silnic zapovídá, poutače neodstraní, zbude jich jen u dálnic více než tisíc. Už teď je jasné, že si státní silničáři budou muset na jejich demontáž najmout soukromou firmu. A podle odhadů to bude stát desítky milionů.

Billboardy čeká po další výzvě zakrytí. A pak i odstranění.

„Masakr“zbylých billboardů má podleminis­terstva dopravy začít na přelomu září a října, trvat bude zřejmě několik měsíců. Podobný postup by se měl týkat i silnic prvních tříd, kde je podle hrubých odhadů kolem 1700 problémový­ch billboardů. Tam se o ně musí postarat krajské úřady.

Pomyslná „Akce billboard“začala v pátek. Posádky Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) se vydaly na dálnice a začaly tvořit soupis nelegálníc­h ploch. Chráněni nákladním autem se šipkou silničáři poutače fotili, zaměřovali pomocí GPS souřadnic a zanášeli do „lejster“. Hotovo na všech dálnicích mají mít zítra odpoledne.

Silniční správci z ŘSD už v prvním monitorova­cím dni, započatém na dálnici D1, přiznali, že poutačů příliš neubylo a sami na jejich budoucí likvidaci stačit nebudou. Jen na této klíčové komunikaci jich napočítali 478.

„Odstranění billboardů budeme muset soutěžit,“uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Ředitelstv­í silnic a dálnic už nyní připravuje tendr na výběr firmy, která bude demontáž na dálnicích provádět. Odstraňová­ní na „jedničkách“budou řešit kraje, na jejichž území se poutače nacházejí.

„S odstraňová­ním začneme vlastními silami. Vzhledem k enormnímu počtu billboardů bychom ale na tyto práce museli vyčlenit většinu našich lidí, což si nemůžeme dovolit, protože bychom nemohli vykonávat své běžné povinnosti. Proto budeme potřebovat pomoc externí firmy,“potvrdil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

V tuto chvíli ještě není stanovena částka, na niž bude tendr pro odstraňová­ní billboardů na dálni- Vyfotit a zanést do „lejster“.

cích vypsán. Ale podle odhadů půjde o horní desítky milionů korun. Náklady na odstraňová­ní bude stát vymáhat na majitelích reklamních ploch.

Není těžké si domýšlet, že billboardů od dálnic a silnic během následujíc­ích týdnů zřejmě příliš neubude. Svaz provozovat­elů venkovní reklamy, který sdružuje vět- ší část vlastníků billboardů, považuje zákonnou změnu za nekoncepčn­í a protiústav­ní. Celý článek a více k tématu billboardů na www.lidovky.cz

 ?? Silničáři v těchto dnech provádějí soupis nelegálníc­h billboardů. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
Silničáři v těchto dnech provádějí soupis nelegálníc­h billboardů. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia