Lidové noviny

Vinkláři líčí pasti na síti

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Boom internetu právnické profesi pomohl. Online jsou sbírky zákonů, komentáře i soudní rozhodnutí. Práci bez internetov­ého vyhledávač­e a právnickýc­h aplikací si už dnes dokáže představit jen málokterý právník. V posledních letech ale internet tomuto oboru nastavuje i odvrácenou tvář – našli na něm „uplatnění“i falešní právníci, takzvaní pokoutníci nebo vinkláři. Právnický stav zasahuje správním trestáním vinklářů, ale sám dobře ví, že to stačit nebude.

Novela zákona o advokacii, která je účinná od začátku září, začíná falešné právníky trestat ve správním řízení, jež vede ministerst­vo spravedlno­sti. Osobě, která neoprávněn­ě užije označení advokát, hrozí pokuta až 200 tisíc korun. Pokud tak učiní opakovaně, může sankce vyrůst na tři miliony. „Ambicí novely není vinklaření vymýtit, takové očekávání by bylo nereálné, má ale vytvořit nástroj, který jej postihne,“vysvětlil LN Martin Vychopeň, končící předseda České advokátní komory (ČAK).

Komora s vinklaření­m bojuje už řadu let, ale počet falešných právníků stále stoupá, hlavně prostředni­ctvím internetu. „Podbízejí se skvěle vytvořeným­i seriózními stránkami a hlavně nízkými cenami,“mínímluvčí ČAK Iva Chaloupkov­á. Jen loni komora řešila 140 případů falešných advokátů. „To je ale jen špička ledovce,“dodává mluvčí.

Vinkláři netrápí jen advokacii. Jsou to téměř dva roky, co v Praze sepisoval notářské zápisy a ověřoval dokumenty falešný notář. Stále ho hledá policie. Podvodníci pronikají i do prostředí daňových poradců, lékařů nebo veterinářů. Když se na jaře sešli zástupci několika profesních komor s představit­eli vlády, byli právě právníci vyzváni k tomu, aby se v zákonné regulaci vinklaření staly průkopníky.

„Předseda vlády Bohuslav Sobotka tehdy konstatova­l, že kapacitu a odbornou erudici na to v prvním kole mají advokáti. Po- NA CO SI DÁT POZOR

Nízká cena nebo vůbec neuvedená cena poradenstv­í.

Vinkláři preferují porady po telefonu nebo prostředni­ctvím mailu, osobní setkání je v podstatě nemožné. Naopak pro advokáty je osobní schůzka základním pracovním postupem. kud se naše právní úprava osvědčí, bude snad i po volbách politická vůle ji nastavit i v jiných oborech,“řekl Vychopeň.

Až třímiliono­vé pokuty hrozí podnikavců­m, kteří si hrají na advokáty. Podle expertů jsou ale daleko nebezpečně­jší zdánlivě levné právní poradny na internetu. Naletět je snadné.

Bez advokáta ani ránu

Mezi advokáty se ale ozývají hlasy vyzývající k systémové změně. Nabízí se řešení, aby člověk byl před soudem vždy zastoupen advokátem. Jedním z hlasitých zastánců zavedení takzvaného advokátské­ho procesu je Václav Vlk z kanceláře Moreno Vlk & Asociados.

„Advokát je soudu nápomocen a dělá už sám velkou selekci. K soudu by se tak dostávalo omezené penzum případů, jež by byly lépe zpracovány,“vysvětluje Vlk situaci, díky které by byl i klient lépe chráněn. Oporu advokátské­ho procesu vidí i v zahraniční­ch jurisdikcí­ch, kde se systém osvědčil.

Novelu Vlk sice vítá, ale přirovnává ji k málo intenzivní léčbě. „Jako když jste nemocní a berete jen vitaminy. Základem je nemoc léčit. Nyní jsme vyléčeni na deset procent, těch devadesát nalezneme, až zavedeme advokátský proces,“míní.

Návod k ověření, jestli je člověk v rukou fundovanéh­o právního poradce, nabízejí webové stránky všech právnickýc­h komor, kde jsou seznamy advokátů, exekutorů či notářů.

Stoupající počet falešných právníků a jejich úspěch jen dokládá, že právní vědomí společnost­i není v dobré kondici. Na řadu by měla přijít osvěta, která právním laikům vysvětlí, že kvalitní právní služby nedostanou za pár stovek.

Většina klientů falešných advokátů na nekvalitní právní radu doplatí nejen prohraným procesem nebo špatně napsanou smlouvou, ale i absencí pojištění odpovědnos­ti za škodu a neexistují­cím kárným postihem vinkláře. Po falešném právníkovi se rychle slehne zem a pro nápravu se není kam dovolat. Valná většina dosud podaných trestních oznámení na falešné advokáty byla totiž podle mluvčí komory Chaloupkov­é policií zastavena.

Novelou zákona o advokacii se ČAK otevřela možnost zakládat obecně prospěšné společnost­i, které k lepšímu obecnému právnímu vědomí přispívají. „Komora se zřejmě do budoucna neobejde bez nějaké instituce, jež bude mít za úkol provádět osvětu nebo prosazovat individuál­ní zájmy lidí a poskytovat právní pomoc,“naznačuje další směřování ČAK Vychopeň. Ale to bude už úkolem pro příští vedení komory.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia