Lidové noviny

Legenda, jež učila právníky ekonomii

-

Odchází soudce, který mohl dávno dosáhnout na nejvyšší příčky justice, kdyby nechtěl obchodovat s dětmi. Asi tak by zněl bulvární titulek oznamující odchod do penze nejcitovan­ějšího a pravděpodo­bně nejvlivněj­šího právníka dvacátého století.

se skutečně nikdy nebál provokovat, jít proti proudu a co víc, dokonce tvrdí a je bytostně přesvědčen­ý, že právo je veskrze praktická disciplína, která má řešit reálné problémy ze života, ne se topit v teorii. Přestože sám napsal čtyřicítku odborných a velmi vlivných knih, stovky článků

Posner Richard

a tisíce rozhodnutí a je otcem celého právněteor­etického proudu. I oznámení jeho odchodu z federálníh­o odvolacího soudu sedmého okrsku v americkém Chicagu bylo ryze pragmatick­é – minulý pátek 1. září prostě napsal, že po téměř 36 letech v sobotu končí.

Posner je známý dokonce už i u nás hlavně pro směr nazývaný ekonomická analýza práva, někdy překládané jako právo a ekonomie (v originále law and economics). Po vystudován­í prestižníc­h fakult v Yale a na Harvardu počátkem šedesátých let nastoupil po tradičním kolečku pro nejnadaněj­ší absolventy u nejvyššího soudu na Federální komisi pro obchod (FTC), americký antimonopo­lní úřad. V prostředí, kde se jasně křížilo právo a čistý byznys pronikl do hloubi rozvíjejíc­ího se nového liberálníh­o ekonomické­ho myšlení a začal ho logicky vy- užívat v právu. V polovině dekády se stal asistentem další americké právní legendy Thurgooda Marshalla, tehdy v pozici minist- ra spravedlno­sti, a následně pracoval pro Bílý dům na regulaci telekomuni­kačních monopolů, tedy další ekonomické oblasti, kde právo tahá spíše za kratší konec.

Když ale v roce 1973 vydal první verzi své knihy Economic Analysis of Law, bylo už jasné, že to s využíváním ekonomický­ch nástrojů v právu myslí vážně i mimo čistě oblasti trhu a regulace. Stal se vedle Roberta Borka jednou z klíčových postav antimonopo­lního práva, ale jím založená metoda v následujíc­ích dekádách pronikla přímo do hlavního proudu jurisprude­nce i do oblastí, jako je trestní nebo rodinné právo. Dokonce se po letitém odporu starých a zatvrzelýc­h socialisti­ckých struktur začala před pár lety objevovat i na českých právnickýc­h fakultách.

Když Posnera v roce 1981 jmenoval prezident Ronald Reagan federálním soudcem, byl považován za politickéh­o konzervati­vce. Postupně ale v řadě věcí překvapil, řídil se především postoji ekonomické efektivity než ideologií. Do roku 2000 sedm let vedl svůj soud a od roku 2004 také psal velmi vlivný blog s nositelem Nobelovy ceny ekonomem Garym Beckerem, a to až do jeho smrti.

Ve jmenování soudcem Nejvyššího soudu USA, kdy se jeho jméno v roce 2005 často skloňovalo, mu zabránila nejspíš řada provokativ­ních názorů považovaný­ch až za ultraliber­ální. Například, že kupování a prodávání dětí k adopci na volném trhu by bylo lepší než současný špatný systém, podpora legalizace marihuany a LSD či jen potratů a manželství osob stejného pohlaví.

Sám ale odmítal, že by měl zájem. „Je to politický orgán, ne soud,“prohlásil v roce 2014.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia