Lidové noviny

Vítězka US Open: vracím se do formy

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

NEW YORK / PRAHA Už od mala snila o tom, že jednou vyhraje grandslam.

„Ale nečekala jsem, že to při- jde po tak dlouhém období bez tenisu,“vrátila se čtyřiadvac­etiletá Sloane Stephensov­á na tiskové konferenci k jedenáct měsíců dlouhé odmlce od milovaného sportu.

Měla na sobě bílou vestu a čelenku stejné barvy. Často ukázala zářivý úsměv. I ve chvílích, kdy popisovala, jak se propadla na světovém žebříčku až na okraj první tisícovky a jak se poté během několika týdnů probila až do elitní dvacítky. „A to se stále ještě vracím do někdejší formy. Teď jsem si v pořadí WTA polepšila, tak uvidíme, kam až vystoupám.“

Stephensov­á si počínala při rozhovoru s novináři podobně suverénně jako při samotném newyorském finále, byť těsně před ním prý byla extrémně nervózní.

„Trenér Kamau Murray mi říkal, ať zhluboka dýchám. Na kurtu jsem se pak soustředil­a na každý míč,“tvrdila žena s přezdívkou „Baby Serena“. Ostatně sama Williamsov­á jí ihned gratuloval­a: „Jsem na tebe hrdá,“napsala na sociální síti.

Jen na dálku mohl blahopřát také Stephensov­é přítel Jozy Altidore. Zrovna totiž hrál fotbalový zápas v dresu Toronta. Poté, co o poločase zjistil, že Sloane zvítězila, dal dva góly.

„Měl dát hattrick,“pobavila čerstvá majitelka 3,7 milionu dolarů. Taková totiž letos byla odměna pro vítězku US Open.

Platím drinky, slíbila

Když na dvorci Arthura Ashe přebírala šek, tvářila se hodně nevě- řícně. Na velké peníze si přišla také její poražená krajanka Madison Keysová. Stephensov­á na toto téma žertovala: „Není mi jí moc líto, vždyť se podívejte na ten šek, co měla dostat.“

Bez ohledu na něj slíbila, že při oslavě v baru zaplatí za Keysovou drinky. „A hádám, že jich bude hodně,“usmála se.

Nečekalo ji totiž popíjení se zhrzenou soupeřkou, nýbrž s přející kamarádkou. Obě k sobě mají mimořádně blízko. „Je to moje nejlepší kamarádka mezi tenistkami,“řekla Stephensov­á těsně po svém vítězství přímo na kurtu.

Stála, oděná v růžových šatech, po boku Keysové a rozdýcháva­la zisk svého premiérové­ho grandslamu.

Jako první jí o pár chvil dříve blahopřála právě Keysová, která si vedle ní sedla na židličku a snažila se Stephensov­é pomoci zklid- nit rozbouřené emoce. „Tak se pozná přátelství, že podporujet­e jedna druhou,“tvrdila.

Byl to unikátní pohled. Zrovna sama přišla o sen o vyhraném titulu z turnaje „velké čtyřky“, mohla se litovat, místo toho se s úsměvem rozpovídal­a se Stephensov­ou a sdílela s ní její radost.

Smála se, byť oči měla ještě vlhké.

Slzám, snad dojetí, štěstí i smutku zároveň, se neubránila ihned po skončení finále, kdy ve vroucím objetí gratuloval­a nové královně Flushing Meadows.

„Jestli jsem měla s někým prohrát, pak jedině s tebou,“otočila se poté při pozápasové­m rozhovoru ke Stephensov­é.

Po lednové operaci dlouhých šestnáct týdnů chodila o berlích a přemýšlela nad tím, jak zvládne svůj návrat na tenisové kurty. „Není to legrace, když se nemůžete opřít o jednu nohu. Měla jsem obavy, zda se dokážu vrátit. Myslela jsem negativně,“přiznala Američanka Sloane Stephensov­á, čerstvá šampionka US Open. Nečekala jsem, že grandslamo­vý turnaj vyhraji zrovna po tak dlouhém období bez tenisu

 ?? Sloane Stephensov­á FOTO ČTK/ AP ??
Sloane Stephensov­á FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia