Lidové noviny

Froome byl znovu nejlepší

Po 39 letech má Tour i Vuelta stejného vítěze v jednom roce Co dál, Chrisi Froome?

- TOMÁŠ MACEK

(od našeho zpravodaje) O Vueltě dlouho hovořil jako o svém nedokončen­ém díle. Teď už si Chris Froome může do tréninkové­ho deníku napsat: „Dokončeno. Splněno.“

Po pěti pokusech a třech druhých místech konečně ovládl španělskou Grand Tour. Je prvním cyklistou po 39 letech, který v sezoně dosáhl na double Tour–Vuelta. Jen si představte, co to obnáší. Nejprve 21 etap a 3 540 kilometrů na silnicích Tour, bitva o vteřiny, extrémní psychické vypětí.

Potom pouhých 27 dnů na zmátoření těla i mysli a další trénink.

A pak 21 etap a 3 324 kilometrů při Vueltě, devět horských dojezdů oproti pouhým třem na Tour.

„Jde o dva zcela odlišné závody,“srovnává. „Tour je velký stres a nejvyšší cena pro profesioná­lního cyklistu. Ale Vuelta je mnohem větší fyzickou výzvou. Tolik horských koncovek, přes 40 stupňů na jihu, jen 10 stupňů na Angliru, zima, déšť, vichr, tak brutální závod.“A on je oba vyhrál!

Většina těch, kteří s ním letos bojovali na Tour, ať už Bardet, Simon Yates, či Aru, postupně vycouvala z popředí pořadí Vuelty, zmoženi vyčerpáním. Odpočatějš­í sokové, kteří měli v nohou Giro, na něj v čele s Italem Nibalim a Rusem Zakarinem dotírali, přesto zůstali předaleko.

V minulosti pouze dva muži na double Tour–Vuelta dosáhli, v roce 1963 Jacques Anquetil a 1978 Bernard Hinault. Oba Francouzi to však dokázali v éře, kdy Vuelta byla dvoutýdenn­í a konala se v dubnu. Froome se po přesunu závodu do srpna musel vypořádat s mnohem těsnějším časovým rozpětím.

Když v sobotu projel cílem na Angliru, mýtické i královské hoře Vuelty, a navýšil tu náskok před Nibalim na 2:15 minuty, jeho oslava byla spontánněj­ší a emocionáln­ější než po čtyřech titulech na Tour.

Na rozdíl od loňska tentokrát neřekl: „Za rok bych se rád na Vueltu zase vrátil.“

Musí si důkladně promyslet, jaká bude jeho další motivace. „Stále je na co dosahovat,“usmál se. Koncem září má v plánu časovku na mistrovstv­í světa v Bergenu. Může být třetím cyklistou v historii po Eddym Merckxovi a Stephenu Rochovi, jenž v jednom roce získá dva tituly z Grand Tour a navrch ten světový.

A na scéně Grand Tour? Jistě, Giro dosud v portfoliu svých triumfů nemá, od roku 2010 ho nejel, radši se na jaře koncentrov­al na Tour. Zároveň však touží rozšířit společenst­ví šesti mužů, kteří za kariéru vyhráli všechny tři Grand Tour.

V následujíc­í sezoně to nejspíš ještě nezkusí. Vnímá, že start na Giru by mu ztížil cestu za pátým triumfem na Tour, jímž chce dorovnat historický rekord kvarteta Anquetil, Merckx, Indurain a Hinault.

Vítězná pouť britského gentlemana tak má pokračovat na příští Tour, možná i Vueltě, snad na Giru 2018 a pak...

„Stále nosím kdesi hluboko v mysli, jaké by to bylo startovat na všech třech Grand Tour v jediném roce,“přiznává další výzvu.

 ?? Chris Froome FOTO LA VUELTA ??
Chris Froome FOTO LA VUELTA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia