Lidové noviny

Steinmeier se setká se Zemanem

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Ráno do Prahy, rychlý oběd na Hradě a odpoledne návrat do Německa. Takový je dnešní program prezidenta

který zavítá na bleskovou návštěvu České republiky. Se svým protějškem Milošem Zemanem bude hovořit o tom, jak se do budoucího směřování Evropy promítne výsledek nadcházejí­cích německých voleb. Jejich favoritkou je CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. „Budoucnost Evropy je pro nás důležité téma. Zajímá nás, co po

ka-Waltera Steinmeier­a, Fran-

volbách nastane, jakým způsobem se bude Evropa nadále vyvíjet. Samozřejmě problemati­ka terorismu, migrace, tomu se také nevyhneme,“popisuje agendu státnickéh­o setkání ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.

Po jednání obou prezidentů mezi čtyřma očima dojde k setkání dalších členů Steinmeier­ovy delegace se zástupci české vlády. Za ní na Hrad přijdou vice- premiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) a ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

„Tématem budou inovace, průmysl 4.0 i velmi důležitá dopravní infrastruk­tura,“líčí Jindrák. Co se týče dopravy, patří k prioritám vysokorych­lostní železniční koridor Praha-Drážďany, o němž obě vlády jednají řadu let.

Steinmeier byl prezidente­m zvolen letos v únoru. Jeho cesta do Prahy je tak tradiční „seznamovac­í“návštěvou. Podobně Zeman po svém zvolení před téměř pěti lety zavítal na oficiální návštěvu sousedního Německa. I když prezident spolkově země přilétá jen na několik hodin, bude na Pražském hradě přivítán se všemi poctami, jak se podle protokolu sluší. Déletrvají­cí návštěvu německého nejvyššího politika se česká administra­tiva pokusí domluvit na příště.

„Pokusíme se o to, aby se nějaká delší cesta do České republiky uskutečnil­a, řekněme, příští rok. A určitě buď nově, nebo staronově zvolený český prezident opět poletí, aby se představil v Berlíně,“uzavřel Rudolf Jindrák.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia