Lidové noviny

Nečasová je zdravá. Soud pokračuje

-

PRAHA Kauzu zneužití Vojenského zpravodajs­tví včera znovu otevřel Obvodního soudu pro Prahu 1. Zahájení hlavního líčení řadu měsíců bránil špatný zdravotní stav obžalované Jany Nečasové (dříve Nagyové). Pochybnost­i, zda nešlo o účelové obstrukce včera vyvrátil znalecký posudek, který rozhodl, že „omluvenky“byly důvodné. Soud se případem zabývá už potřetí. Předchozí rozsudky zrušil odvolací soud. Došlo i na výměnu soudce.

Zdravotní vyhlídky bývalé šéfky kabinetu Petra Nečase jsou ale už příznivé i podle zdravotníh­o posudku. „Dále jsou doporučeny jen medikament­y,“komentoval zdraví Nečasové obhájce Eduard Bruna. Jeho klientka ale včera využila právo nevypovída­t. Přečteny proto byly výpovědi z proběhlého líčení. „Na základě těchto výpovědí byla již jednou zproštěna, nemá tedy důvod je měnit a vypovídat znovu,“vysvětlil Bruna. Advokát nemá připravené ani žádné nové svědky.

Dnes začnou vypovídat utajovaní svědci. Ostatní výpovědi přijdou na řadu v říjnu. „Pevně doufám, že rozsudek stihneme vynést do Vánoc,“řekla soudkyně Pavla Hájková, která má případ na starosti.

Spolu s Nečasovou čelí obžalobě zpravodajc­i Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek. Podle vyšetřovat­elů měli na příkaz Nečasové sledovat expremiéro­vu první manželku Radku. Nečasová tím údajně chtěla přispět k rozvrácení jejich manželství. Nečas svoji druhou choť doprovázel k soudu i tentokrát. Sám v případu figuruje jako svědek. kk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia