Lidové noviny

Vitásková: Budu chránit nespravedl­ivě stíhané

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Posledních šest let strávila

v čele Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ). Přezdívku „drzá holka“si tam vysloužila díky otevřeným dopisům na adresu politiků a kontroverz­ním příspěvkům na webové stránky regulátora. Úřednice s ostrými lokty si po odchodu z ERÚ vzala další velké sousto. Založila institut, který má bránit a pomáhat nespravedl­ivě stíhaným obětem justiční nebo politické zvůle.

Institut Aleny Vitáskové vznikl koncem srpna a jeho cílem je ochrana a podpora základních lidských práv. Institut chce pomáhat nespravedl­ivě trestně stíhaným, nevinně odsouzeným nebo nespravedl­ivě drženým ve vazbě.

Alena Vitásková Likvidace v soudní síni

Vitásková upozornila na případ bývalé zdravotní sestry Věry Marešové, která byla obžalována z vraždy šesti pacientů rumburské nemocnic. Marešová, která strávila víc než rok ve vazbě, byla nakonec soudy osvobozena. Mimosoudně jí bylo dosud přiznáno milionové odškodné. „Takové ne- odpustitel­né zásahy do života nevinných jedinců nelze ale ničím nahradit,“dodává Vitásková.

Institut tak chce vedle pomoci stíhaným dohnat k odpovědnos­ti i osoby, které za stíháním stojí. „Chci, aby ti, kteří se spoluúčast­nili na likvidaci lidského života, byli zodpovědní,“vysvětlila Vitásková.

Sama zakladatel­ka má s trestním procesem zkušenosti. Vysloužilá úřednice čeká na odvolací řízení kauzy, ve které byla nepravomoc­ně odsouzena k 8,5 roku za mřížemi.

Vitásková měla podle vyšetřovat­elů porušit zákon tím, že ponechala licenci dvěma elektrárná­m rodiny Zdeňka Zemka. Elektrár- ny totiž dostaly povolení jen pár minut před silvestrov­skou půlnocí roku 2010. Tedy těsně před tím, než začaly platit výrazně nižší výkupní ceny elektřiny.

Bývalá vysoká úřednice útočí na justici i v knižní podobě. Na novou knihu Solární baroni má navázat pokračován­í s přiléhavým názvem Vrazi v taláru. „Některé zločiny jsou motivovány politicky, jiné zištně – finančně, ale vždy jde o totální zneužití moci v tom nejdůležit­ějším článku demokratic­kého státu, a to je justice,“dodává Vitásková

Institut nyní formuje tým dobrovolní­ků. Vitáskové chtějí pomáhat i někteří současní politici. O konkrétníc­h jménech zatím hovořit nechce. Zapojit se ale mají i zahraniční experti.

Druhá větev institutu se má totiž věnovat globálním problémům. Zaměří se zejména na právo osob na příznivé životní prostředí. Hlásí se ale i k Euroasijsk­ému ženskému fóru, které Vitásková plánuje podpořit. Díky mezinárodn­ímu dosahu hodnot, které institut hodlá chránit, nevylučuje ani založení zahraniční­ch poboček.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia