Lidové noviny

Přilepší si i vojáci, hasiči a úředníci

-

PRAHA Desetiproc­entní růst platů od listopadu letošního roku se bude týkat také dalších profesí. Informoval o tom ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Základ výdělku by se tak měl o desetinu zvednout i úředníkům, vojákům, hasičům, policistům, pracovníků­m v sociálních službách a kulturních zařízeních, knihovnách, muzeích či divadlech, hudebníkům filharmoni­í, neučitelsk­ým profesím či technickým silám.

Vojáci a příslušníc­i bezpečnost­ních složek si naposledy polepšili začátkem července. Policisté, hasiči či celníci dostali přidáno deset procent, vojákům se tarify zvedly přibližně o sedm procent. Nominálně tak vojáci dostali přidáno stejně jako policisté či hasiči.

Od ledna by se pak měly zvednout o deset procent i tarify ve zdravotnic­tví. „Připomínám, že součástí dnešní dohody je i rozhodnutí o zvýšení tarifních platů sester a lékařů v nemocnicíc­h, to bude od ledna. Důvod je ten, že zdravotnic­tví je financován­o pojištěním a nárůst platů musí být zohledněn v úhradové vyhlášce,“uvedl včera premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Do stávkové pohotovost­i kvůli růstu výdělků vstoupil minulý týden spolu s dalšími odboráři také Českomorav­ský svaz civilních zaměstnanc­ů armády. Odbory zatím zůstávají v pohotovost­i do doby, než kabinet schválí příslušná nařízení o růstu tarifů.

Premiér Sobotka včera uvedl, že jednotliví ministři začnou příslušná nařízení připravova­t a kabinet by předpisy mohl schválit do konce září.

V rozpočtu pro letošní rok by se na zvýšení platů nemusely podle ministra Pilného hledat dodatečné zdroje příjmů. Podmínkou je ale podle něj to, že vláda na příští rok odsune výdaje souvisejíc­í například s odkupem vepřína v Letech nebo bojem proti suchu. Pro příští rok Pilný kvůli růstu platů navýšil příjmy navrhované­ho rozpočtu o 21 miliard korun oproti červnovému návrhu. Pravicová opozice však vládu kvůli podobě rozpočtu kritizoval­a. čtk Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia