Lidové noviny

Cizinci dostanou u maturity úlevy

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Maturanti si opět pohoršili jak při psaní slohových prací, tak v testech, ve kterých mají ukázat své znalosti mateřského jazyka.

Maturitu z českého jazyka ovšem každý rok skládají i studenti, kteří češtinu považují spíše za druhý jazyk. A nejde o zanedbatel­né číslo. Podle statistik ministerst­va školství v loňském školním roce chodilo na střední školy 6614 cizinců, kteří měli v Česku hlášený trvalý pobyt, a 104 azylantů. Na základních školách jich je ještě více – 15563 s trvalým pobytem a 268 azylantů.

Nejvíce z nich pochází z Evropy, výjimkou ale není ani Kazachstán nebo Čína.

Česky rozumí bez problémů, maturitu neudělal

Podle zkušeností organizace META, která podporuje cizince v rovném přístupu ke vzdělání, se tito studenti dostávají u zkoušky do velkého stresu. I když je český jazyk provází ve všech předmětech, u zkoušky zaměřené přímo na něj jsou ve velmi nevýhodné pozici. „Máme klienta z africké země, kterému pomáháme od deváté třídy základní školy přes jeho docházku na pražské gymnázium. Česky se bez problémů dorozumí. Maturitu ale neudělal o dva body na třetí pokus. Nemohl tedy jít na vysokou školu,“popsala jeden z problemati­ckých příběhů Kristýna Titěrová z organizace META.

Potíže podle ní nemá ale rozhodně jen tento student. Když se v roce 2011 státnímatu­rita zavedla, udělala si organizace průzkum. Ukázalo se, že řada z je-

Maturita z češtiny dělá studentům potíže

jích klientů ani nebyla ke zkoušce připuštěna. Velký podíl těch zbylých zažil neúspěch. Případ chlapce afrického původu, který je výše zmíněný, nyní prošetřuje veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Na otázku, proč byl ke zkoušce připuštěn, existuje jednoduchá odpověď. „Pokud student nemá nedostateč­nou na vysvědčení, neexistuje ze zákona důvod, proč ho k maturitě nepustit,“vysvětlila předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalov­á.

Slovníky k ruce

Od letošního školního roku by ale mohli být cizinci v lepší situaci. Dostanou u této zkoušky dospělosti „náskok“díky nové maturitní vyhlášce. V té se nyní říká, že si student může zažádat o prodloužen­í času na vyplnění testu i slohové práce. „U didaktické­ho testu z českého jazyka a literatury o 30 minut a písemné práce z českého jazyka a literatury o 45 minut. Při konání didaktické­ho testu má možnost použít překladový slovník, při konání písemné práce překladový slovník a Slovník spisovné češtiny,“jmenuje Jan Pohanka, mluvčí Centra pro zajišťován­í výsledků vzdělávání, které maturity následně i vyhodnocuj­e.

Doposud dostávali studenti u didaktické­ho testu 15 minut a u slohové práce 30 minut navíc.

Běžně mají maturanti na vypracován­í didaktické­ho testu 60 minut a písemné práce 90 minut.

Otuto pomoc ale nově navíc nemusí žádat pouze ten, kdo má jiné státní občanství než české. „Dosud bylo toto uzpůsobení určeno pouze cizincům, kteří pobývají na území České republiky po dobu kratší než čtyři roky bezprostře­dně před konáním maturitní zkoušky,“popisuje Pohanka.

Nově se ale týká všech, kteří se vzdělávali alespoň čtyři roky v předcházej­ících osmi letech před konáním maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury ve škole mimo území Česka. „Tedy týká se osob jak s českým, tak s cizím státním občanstvím,“doplňuje mluvčí Cermatu. Myslí se tak například i na děti diplomatů.

Student musí doložit ověřenými kopiemi vysvědčení, že v období osmi let před tím, než šel ke zkoušce, chodil nejméně čtyři roky do školy v zahraničí. „Tyto čtyři roky nemusejí být souvislé,“napsala LN mluvčí ministerst­va školství Jarmila Balážová.

Podle ředitelky Schejbalov­é je každá pomoc pro cizince umaturity dobrá: „Je to stejné, jako když Čech píše písemnou práci z anglického jazyka, taky bude mít k dispozici slovník.“

Podle organizace META jsou přesto podmínky pro cizince diskrimina­ční. Nejlepší by podle Titěrové bylo, kdyby tito studenti měli možnost maturovat z češtiny jako druhého jazyka. „Dříve se jim odpouštěla slohová práce, to dnes nejde. Jejich práci hodnotí někdo, kdo vůbec neví, že to psal cizinec,“dodala.

Český jazyk u maturity trápí často i rodilé mluvčí. Tisíce cizinců, kteří se v tuzemsku vzdělávají, ovšem dostávají stejný test. Podle nové vyhlášky budou mít u zkoušky více času.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia